Irma Kilim
Alkoholpolitiska hjältar
Var jag än tittar så ser jag IOGT-NTO:s medlemmar som sluter upp, mobiliserar och ställer om. COVID-19 har ställt till det, för världen, för Sverige och även för IOGT-NTO. Våra möten har ställts in, våra fastigheter runt om i landet får avbokning efter avbokning och vår verksamhet har fått ta oerhört mycket stryk, så väl ekonomiskt som på andra sätt.
Trots det så blir jag översköljd av inlägg, texter och bilder om hur vi nu ställer om. Vi erbjuder digitala träffar, vi skapar nya forum på Facebook och vi tar hand om de mest utsatta i vårt samhälle.
Det som också värmer mitt hjärta är att vårt påverkansarbete inte stannar av, utan tvärtom blommar! På nationell nivå arbetar vi för en ny och förbättrad nationell ANDT-strategi, ett kompetenscenter för personer med alkoholskador (FAS/FASD), vi ser över möjligheter för att höja alkoholskatten och ändra i svensk lagstiftning så att vi slipper alkoholreklam och olaglig distanshandel.
Jag skulle dock vilja ta tillfället i akt att beskriva en annan spaning som jag har gjort och det handlar om vårt lokala drogpolitiska arbete. De senaste veckorna har alkoholfrågan nämnts i lokaltidningar mer än på många år. Insändare efter insändare fullspäckade med viktiga poäng och argument. Här kommer några av de insändare som jag har snappat upp:
- Ros-Marie Byström IOGT-NTO Örnsköldsvik skriver: Avstå alkohol just nu är att visa äkta prov på solidaritet. ” Vi måste alla ta ett personligt ansvar för hälsan och se till att vi inte belastar sjukvården i onödan. Nu är det dags att ifrågasätta en destruktiv alkoholnorm på allvar.
- IOGT-NTO- rörelsen i Kronoberg kritiserar Växjö kommun för beslutet att tillåta en lokal restaurang servera vin till privatpersoner. Från IOGT-NTO:s sida vill vi framhålla vikten av en livskraftig restaurangnäring. Våra föreningar driver själva ett flertal sociala företag med inriktning på catering och restaurang. Att kommunalråd väljer att lägga energi på att opinionsbilda mot svensk alkoholpolitik istället för att driva på för insatser som skulle göra reell skillnad för en bransch i kris är olyckligt och helt fel fokus i detta läge, säger Eva-Britt Svensson distriktsordförande IOGT-NTO i Kronoberg.
- Håkan Månsson från IOGT-NTO Sösdala vill att Sverige ska inspireras av Grönland och införa ett tillfälligt alkoholförbud: ”De mest utsatta offren i allt detta är barnen. De redan utsatta barnen har en ännu värre situation i hemmen när de isoleras från deras normala aktiviteter utanför hemmet, som många gånger är deras enda trygga punkt. Detsamma gäller en mängd kvinnor som utsätts för våld i hemmet. Både BRIS och Kvinnojourer har fått ett ökat tryck med samtal från dom som far illa. Det här är en utveckling som går att stävja med alkoholförbud.” Kristianstadsbladet 2 apr 2020
- Bosse Axelsson Distriktsordförande IOGT-NTO Västmanland skriver en insändare om vikten att inte införa gårdsförsäljning utan istället värna detaljhandelsmonopolet. Han skriver: ”Det skulle vara mycket bättre om Region Västmanland och andra regioner drev frågor för att minska alkoholkonsumtionen då vi vet att alkoholskadorna är en av de största kostnadsdrivarna för svensk sjukvård. Regionerna har ansvaret för hälso- och sjukvården och rimligen borde man då intressera sig för åtgärder som främjar detta. Visst har man regionalt ansvar för näringslivsfrågor men de frågor man då driver måste rimligen ställas mot vilka effekter de får som i det här fallet att ett av våra viktigaste alkoholpolitiska instrument äventyras.” Vestmanlands Läns Tidning 6 apr. 2020
- IOGT-NTO:s alkoholpolitiska grupp i Jämtlands län oroas av regionens vilja att öka tillgängligheten av alkohol genom att ge restauranger möjlighet att sälja alkohol som människor får ta med sig hem. Östersunds-Posten 3 apr. 2020
- Margareta Jacobsen IOGT NTO skriver i sin insändare att: Riksdagen har tagit ett beslut om att man kan tänka sig gårdsförsäljning i kombination med att kunna behålla Systembolaget. Detta beslut är obegripligt då vi är med i EU och inte kan både ha kakan och äta upp den. Det går inte att kombinera Systemets ensamrätt med gårdsförsäljning enligt EU:s regler och lagar. Vid Inträdet i EU tilläts Sverige att av folkhälsoskäl behålla Systembolaget. Då det måste vara samma regler för producenter i hela EU stora som små. Gårdsförsäljningen kommer att kosta oss Systembolaget. Mariestads-Tidningen 31 mars 2020
- Björn Sandal IOGT-NTO Jämtlands län skriver att alkohol gör pandemin värre: Alkoholindustrin tar tillfället i akt och pumpar ut vin-och spritreklam i avsikt att stärka alkoholnormen. Man använder sig gärna av kända personer och använder glamouriserande argument för att försköna alkoholkulturen. Exempelvis tycker Heineken i sin ölreklam att vi ska ersätta kaffepauserna på jobbet, med ölpauser i hemmet. De flesta människor förstår inte att de faller offer för alkoholindustrins budskap, vars enda syfte är att tjäna pengar, fastän de försöker framstå som hjältar när de hjälper till att framställa handsprit.
- Niklas Christerson startade en namninsamling för att rädda EU:s cancerplan från alkoholindustrins lobbyister.
Ett stort tack till alla dessa alkoholpolitiska hjältar som har tagit sig tid att bemöta argument, förslag och idéer som riskerar vår restriktiva alkoholpolitik.
Vill du också skriva en insändare? Här finns tips på hur du kommer igång.