Alkoholen, den tysta boven bakom coronapandemin

Alkoholkonsumtion, särskilt hög konsumtion, försämrar immunförsvaret och ökar därmed risken för att insjukna i Covid-19. Detta framgår av rapporten ”Alkohol och coronapandemin”.

LÄS RAPPORTEN HÄR

Den färska rapporten visar tydligt att alkohol ökar risken för smittspridning och för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Alkoholen ökar även spridningen av coronaviruset genom att sociala hämningar minskar redan vid låg konsumtion och försämrar omdömet vid högre konsumtion. Det påverkar förmågan att skydda sig själv och andra genom åtgärder som att hålla avstånd, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Mindre alkohol i samhället minskar smittspridningen, räddar liv och minskar belastningen på vården.

WHO rekommenderar att vi ska avstå eller starkt dra ned på konsumtion av alkohol, både för att minska smittspridningen och för att inte försämra det egna immunförsvaret och hälsan.

Att minska eller helt avstå från alkohol är ett effektivt sätt att stärka den egna motståndskraften och hälsan. Något som är extra viktigt under en pågående pandemi.

Det finns starka skäl för myndigheter och politiker att begränsa tillgången till alkohol och att ge tydliga rekommendationer om minskad konsumtion för att både hejda smittspridning och lindra effekterna av smittan.

Vi vill vi lyfta vikten av att se alkoholen som en viktig del i kampen mot coronapandemin och vi gör det med forskningsbaserad fakta, fortsätter Mostacero.

läs mer

Läs om rapporten i Accent

Läs pressmeddelandet

Lyssna på samtal med Sven Andréasson i P1 Morgon

Läs forskarna Frida Dangart och Sven Andréassons debattartikel i Aftonbladet