vodkajätten The Absolut Company:s nya frontorganisation för gårdsförsäljning

IOGT-NTO avslöjar ”Sveriges producenter av alkoholdrycker”

IOGT-NTO kan nu avslöja att vodkajätten The Absolut Company skapat en ny, ännu icke offentlig, lobbyorganisation för att påverka svensk alkoholpolitik: ”Sveriges Producenter av Alkoholdrycker.”

The Absolut Company storsatsar för att påverka politiskt

I maj begärde IOGT-NTO ut en rad mejl om gårdsförsäljning som skickats till Regeringen. I mejlen framkommer att företaget Absolut har storsatsat för att öka sin politiska påverkan genom att skapa en ny lobbyorganisation, parallellt med redan existerande Sveriges Vin- och Spritleverantörer (SVL).

Absoluts chefslobbyist skriver till regeringen att: ”Om regeringen väljer att tillsätta en expertgrupp till utredningen om gårdsförsäljning ser vi gärna att en representant från Sveriges Producenter av Alkoholdrycker få vara en del av den.”

The Absolut Company och deras ägare Pernod Ricard är redan medlemmar i Sveriges Sprit- och Vinleverantörer, SVL, samtidigt som Absolut är ett tongivande företag i flera stora företagarorganisationer såsom Livsmedelsföretagarna och Visita.

Skillnaden mellan existerande branschorganisationer, och inte minst SVL, är att den totala dominans The Absolut Company har i den nya frontorganisationen ”Sveriges Producenter av Alkoholdrycker”. De innehar ordförandeposten och har registrerat organisationen på sin adress och är i jämförelse med övriga sex officiella medlemmar* en jätte bland myror.

Bild på diagram som visar Andel av Sveriges producenter kontra The Absolut Company
Diagram. Andel av Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, Omsättning, Medlemmar från 20 juni 2020. The Absolut Company utgör 97% av organisationen sett till omsättning.
Absolut Vodka, världens femte största internationella spritvarumärke

Absolut Vodka är världens femte största internationella spritvarumärke och Absoluts ägare Pernod Ricard, en multinationell alkoholgigant, är världens näst största vin- och spritproducent. Trots att Absolut varken är småskalig eller tillverkar sina produkter på en gård har företaget länge storsatsat på att opinionsbilda kring det som kallas gårdsförsäljning av alkohol. Effekten syns i att flera av de organisationer där Absolut ingår sedan flera år tillbaka driver på för gårdsförsäljning av alkohol, bland annat Visita, Livsmedelsföretagen och Stockholms Handelskammare.

Men varför är spritjätten The Absolut Company så intresserade av gårdsförsäljning?

Kopplingen kan dras till att två statliga utredningar konstaterat att det inte går att införa gårdsförsäljning utan att Systembolagets ensamrätt försvinner.

Det är med bakgrund av detta man kan läsa Absoluts engagemang i gårdsförsäljningsfrågan. Om Systembolagets monopol försvinner kommer jätteföretaget Absolut vara en av de stora vinnarna. Sveriges Producenter av Alkoholdryckers övriga medlemmar som Härnö Gin, Purity Distillery och High Coast Distillery AB kommer troligtvis vara bland de stora förlorarna.

I privata butiker styrs nämligen inte inköp av transparenta regler som på Systembolaget. Där bestäms hyllplats, placering och erbjudande av vilka som har den största marknadsbudgeten. Spritjätten Absolut och dess multinationella ägare Pernod Ricard skulle därigenom enkelt kunna ta över och öka sina marknadsandelar och vinst. Precis som de redan gör för att dominera privata marknader runtom i världen.

Läs del två i vår granskning här om hur Absoluts nya tilltag splittrar alkoholbranschen samt hur de själva motiverar sitt intresse för gårdsförsäljning.

IOGT-NTO jobbar aktivt med att avslöja alkoholindustrin. Läs mer om hur stora alkoholföretag arbetar för att kapa folkhälsopolitiken runtom i världen här:

  • Alkoholindustrins Sju Budskap
  • A quiet word: Lobbying, Crony Capitalism and Broken Politics in Britain, som du hittar här
  • Läs mer om gårdsförsäljning här

*den 20 juni annonserades fler medlemmar till föreningen: Mackmyra Svensk Whiskey AB och Stockholm Brewing Co AB. Då uppgick medlemmarna till 8 i antalet utöver The Absolut Company.