Sober October – en månad för välmående mot alkoholnormen

 

För sjätte året i rad bedrivs kampanjen ”Sober October” med syfte att utmana alkoholnormen och lyfta den egna och samhällets relation till alkoholnormen.

Kampanjen startade i Skellefteå 2012 av mediehuset Norran och har sedan dess fått fler samarbetspartners, som IOGT-NTO Västernorrland, och vuxit till en nationell kampanj. I år är IOGT-NTO-förbundet tillsammans med distrikt och föreningar i hela landet med och deltar kampanjen.

För IOGT-NTO är Sober October ett självklart och logiskt samarbete eftersom hälsofrågor och utmanande av alkoholnormen är ämnen i fokus för organisationen. IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero menar att ett bra sätt för den som vanligtvis använder alkohol att både bryta alkoholnormen och inse hur starkt den påverkar oss är att ta en vit månad.

Det är många som upplevt en press att ta ett glas alkoholhaltigt vin eller öl trots att de inte varit sugna. Möjligheterna att själv få välja och att då välja alkoholfritt är inte så stor eller så självklar som den borde vara och det är något som sätts i fokus under Sober October.

Han menar också att ett av de stora syftena med kampanjen är att starta en diskussion och reflektion kring hur vi som individer och även samhället i stort förhåller sig till alkohol och i vilka sammanhang den finns med.

Över tid kan vi se en förändring där alkohol på många sätt fått en status som vardagslyx eller som belöning vid vila eller återhämtning. Det bidrar dels till att allt fler sammanhang fylls med alkohol, men genererar också negativa konsekvenser. Både för personer som inte kan eller vill vistas i miljöer med alkohol och för den egna personliga hälsan.

Utöver att alkoholnormen synliggörs när fler tar en vit månad så finns det också många hälsofördelar med att plocka bort alkoholen från ölen eller vinet. Utöver de självklara vinsterna med att vakna morgonen efter klar i huvudet och utan minsta spår av baksmälla så finns en rad andra positiva effekter som minskad cancerrisk, bättre sömn och bättre hy.

Sober October börjar den 1 oktober och pågår månaden ut för att avslutas med en nationell uppmaning till en alkoholfri after work den 27 oktober.

Vill du ta en vit månad tillsammans med oss? Läs mer här.

Här kan du läsa mer om Sober October