Fem tips på alkoholfria bubbel

Här ger vi fem fräscha tips på goda alkoholfria bubbel.

* Som alkoholfri räknas alla drycker med en alkoholhalt under 0.5 %. Den exakta procentsatsen redovisas under varje namn.

Jacob’s Creek, Unvined Sparkling

(Nr 1937 på Systembolaget)
0,5 % alkohol
Betyg: 21/25
Omdöme: Höga betyg från nästan alla i panelen. Flera lyfte friskheten och att den passar bra till olika typer av tilltugg, bland annat romsnittar och jordgubbar. Det som hindrar från toppbetyg är att den hade lite för få och anonyma bubblor.

Goddryck No 1, Goda bubblor

(Nr 1959 på Systembolaget)
0,2 % alkohol
Betyg: 18/25
Omdöme: Favoriten för en person i panelen men medelbetyg från de andra. Har en bra friskhet och fylliga fruktiga smaker, men bubbligheten försvinner relativt fort. Passar bra till snittar med cream cheese.

oddbird by Richard Juhlin, Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé

(Nr 1983 på Systembolaget)
0,0 % alkohol
Betyg: 20/25
Omdöme: Klar test-tvåa hos panelen, flera lyfte den tydliga doften och smaken av röda bär. Välbalanserad bubblighet och ett utmärkt bubbel till snacks.

Billabong Sparkling, Brut

(Nr 1945 på Systembolaget)
0,5 % alkohol
Betyg: 6/25
Omdöme: Ingen favorit för panelen. Smaken uppfattades som lite fadd och bubblorna var både få och anonyma. Kan ändå passa för den som gillar ett lite sötare bubbel och till snacks.

Källarbacken Mousserande Jordgubbsdryck

(Nr 1918 på Systembolaget)
0,0 % alkohol
Betyg: 4/25
Omdömen: Panelens minsta favorit. Flera reagerade på den skarpa artificiella doften av jordgubbar. Även smaken menade flera påminde om smaksatt tuggummi och att sötman var för kraftig.

Att framställa alkoholfri dryck

Processen att framställa alkoholfria drycker är i många steg samma som för att framställa alkoholhaltiga drycker. Skillnaden uppstår när alkoholen på olika sätt filtreras bort för att uppnå en alkoholfri produkt. Det enklaste sättet att separera alkoholen hade varit att koka drycken så att alkoholen förångas, men det påverkar smakerna negativt och därför är det två andra metoder som framförallt används.

  • Vakuum-destillering: Genom att förändra trycket i behållaren kan vätskan koka under betydligt lägre temperaturer än normalt och därmed separera alkoholen.
  • Omvänd osmos: Påminner om de sätt som finns att rena vatten. Genom att leda drycken genom olika filter separeras dom grövre, smakrika, delarna från de lättare som innehåller vätskan och alkoholen. Därefter ångas alkoholen bort och de olika beståndsdelarna kombineras igen.