Folknykterhetens vecka

Folknykterhetens dag firas traditionsenligt på Kristi Himmelsfärdsdag i maj varje år men IOGT-NTO:s distrikt och föreningar ordnar vanligtvis aktiviteter under hela veckan, därför kallar vi det Folknykterhetens vecka – FNV.

FNV är en politisk kampanj där föreningar och distrikt lyfter drogpolitiska frågor som är viktiga inom IOGT-NTO.

Aktiviteterna kan ske i den egna lokalen eller i anslutning till den – eller digitalt, som så kreativt arrangerades under pandemin. Många föreningar samverkar också med kommuner, NBV eller andra organisationer vilket innebär att vi kan synas på flera platser och nå ännu fler människor med vårt budskap.

Folknykterhetens vecka 2023

2023 handlar IOGT-NTO:s utåtriktade kampanj om att uppvakta lokalpolitiker för att skapa ett bra förebyggande arbete mot alkohol och andra droger i er kommun. Distrikten har inventerat sina föreningar och listat kommuner där uppvaktning borde kunna genomföras och även strategiskt valt ut några orter där de bedömer att IOGT-NTO behöver synas för politikerna. I kommuner där flera aktiva föreningar finns ser vi gärna samverkan i denna aktivitet. De föreningar som finns på listan kommer att kontaktas av förbundet. Materialet som behövs till uppvaktningen skickas direkt från leverantören till aktuell förening.

För de föreningar som vill göra ytterligare påverkansarbete finns ytterligare tips på aktiviteter här:
Tips till föreningar

Visste du att…

Folknykterhetens dag har firats ända sedan 1925, och växte år 2003 till att uppmärksammas under en hel vecka.