Tips till föreningar

”Våga prata om alkohol!” handlar om att prata med politiker om hur de kan skapa ett bra förebyggande arbete mot alkohol och andra droger i er kommun.

Uppvakta kommunpolitiker

Checklista för föreningar som genomför fullmäktigeuppvaktningar.

Distrikten har inventerat sina föreningar och listat kommuner där uppvaktning borde kunna genomföras och även strategiskt valt ut några orter där de bedömer att IOGT-NTO behöver synas för politikerna. I kommuner där flera aktiva föreningar finns ser vi gärna samverkan i denna aktivitet. De föreningar som finns på listan kommer att kontaktas av förbundet. Materialet som behövs till uppvaktningen skickas direkt från leverantören till aktuell förening.

Materialet som ska delas ut består av:
En papperspåse med ”Våga prata om alkohol-logga” på.
En putsduk för mobil/dataskärmar, godis och en informationsflyer om varför vi behöver våga prata om alkohol och dess konsekvenser.
Dessutom finns ett klistermärke med Våga prata-loggan att fästa på t ex jackan vid fullmäktigeuppvaktningen och ett mindre klistermärke för exempelvis mobilskal.

OBS! Det går alldeles utmärkt att även stoppa i lokal information från IOGT-NTO-föreningarna om verksamhet som görs, goda exempel, finns JUNIS, UNF och/eller NSF på orten bjud in även dem att delta.

Förberedelser:
  • Bestäm datum för uppvaktningen gärna april (efter den 15:e), maj eller juni-mötet. Meddela ev samverkande föreningar.
  • Gör en liten check på lokalen där fullmäktigemötet hålls. Finns fler entréer? I så fall behöver de ”bemannas” vid uppvaktningen.
  • Brukar någon av partigrupperna ha ”förmöte” innan fullmäktigemötet? I så fall kan gruppledaren kontaktas för att vi ska få lämna materialet tidigare till dem.
  • Gör klar påsarna med innehåll. Samlas 45 min för fullmäktigemötets start. Gå igenom vad som är taktiskt att säga t ex:
    ”Hej, här kommer en vår/sommarhälsning från IOGT-NTO! Vi vill uppmärksamma dig på att det finns goda skäl att fortsätta värna kommunens invånare mot alkoholens konsekvenser så att vi kan skapa en socialt hållbar kommun där så få som möjligt far illa.”
  • Om ni vill gå in i lokalen kolla då i förväg med t ex fullmäktiges ordförande om det är ok.
  • Dokumentera aktiviteten genom att ta foton. Dela dem på distriktens gruppsidor och IOGT-NTO Medlem på Facebook. På så sätt kan vi tillsammans följa hur kampanjen går över landet och känna gemenskap och stolthet över att vi täckt in stora delar av kommunerna med Våga prata-kampanjen.
  • Tänk också på att ”fira” att ni genomförde aktiviteten! Ta t. ex. en gemensam fika efteråt.

Ytterligare påverkansarbete

För de föreningar som vill göra ytterligare påverkansarbete finns ytterligare tips på aktiviteter:

  • Bjud ett kommunalråd på lunch och berätta om IOGT-NTO, dela ut den senaste forskarrapporten.
  • Bjud in de politiska partierna till en Drogkamp. Det är en lättsam frågetävling med ett allvarsamt tema. Kanske kan lokalpressen göra ett reportage?
  • Ställ medborgarförslag eller frågor till fullmäktige.

Lycka till med ert påverkansarbete!

Dokumentera kampanjen med bilder

Skicka gärna in bilder till oss! Vi kommer löpande att samla ihop bilder och sprida dem i IOGT-NTO:s sociala medier för att på ett visuellt och roligt sätt visa upp hur många människor vi når under kampanjen. IOGT-NTO:s kommunikationsansvariga förbehåller sig rätten att välja bland bilderna och att eventuellt beskära dem.
Skicka in bilder från kampanjen

Kontakt

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta IOGT-NTO på något av alternativen nedan.

Kontaktpersoner:
Robert Lindh, [email protected]
Britt-Marie Johansson, [email protected]
Hans-Olof Andersson, [email protected]

Växel: 08-672 60 00
måndag-torsdag 08.00-16.30
fredag 08.00-15.30.
Lunchstängt alla dagar mellan 11.30-12.30.

Medlemsservice (samma nummer som växel)
måndag-onsdag kl. 13:00-16:00

Kontakta oss gärna per e-post!
E-post för allmänna frågor: [email protected]
Mejlen bemannas varje vardag.