Påverkansplan för medlemmar

Rapporten – UTSATTA GRUPPER EXTRA UTSATTA UNDER CORONAKRISEN

 

Detta är en påverkansplan för IOGT-NTO:s rapport ”Utsatta grupper extra utsatta under coronakrisen”. Den handlar om dels hur det ser ut i vård och stödjande verksamheter ute i landet, både offentliga och ideella, samt hur coronakrisen påverkat personer i risk- eller missbruk. Rapporten visar på vikten av samverkan mellan organisationer och att hålla uppe stödjande och förebyggande insatser, trots minskade intäkter och svårigheter när man fått ställa om för att minska smittspridning.

Här hittar du rapporten

Utifrån detta har IOGT-NTO tagit fram ett antal förslag till kommuner, länsstyrelser och regioner. Förslagen hittar du längst ned i rapporten.

Detta kan du göra
  • För att påverka beslutsfattare kan du till exempel skriva en insändare till lokaltidningen eller ett medborgarförslag till kommunfullmäktige i din hemkommun. Se vår verktygslåda för tips på hur du kan skriva ett debattinlägg eller ett förslag för att påverka din kommun och region.
  • Gå även gärna in och dela artiklar och rapporten i sociala medier för att sprida budskapet ännu mer.
  • Under sommaren kan vara en bra tid att planera hur man vill påverka och skrivande kan dessutom vara en trevlig sysselsättning, så att du sedan kan ha en färdig plan med en text när arbetet drar igång igen efter semestrarna och beslutsfattare är på plats på sina kontor igen.
  • Du kan med fördel kombinera olika metoder. Till exempel kan det vara en god idé att skriva ett medborgarförslag som skickas in i lagom tid till första sammanträdet med kommunfullmäktige efter sommaren och att sedan skicka in en insändare till lokaltidningen för att uppmärksamma ditt förslag lagom tills ärendet hanteras i kommunen. Då finns det större chans att ditt förslag syns.
  • När ditt förslag sedan har remitterats från kommunfullmäktige till rätt nämnd, kan det vara en god idé att försöka få till ett möte med ansvarig politiker eller tjänsteman på förvaltningen. Då uppmärksammas ditt ärende ytterligare hos de som kommer fatta beslutet och du får chans att förklara varför ditt förslag är så viktigt att genomföra.