M vill ha söndagsöppet på systembolaget

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på systembolaget, rapporterar Sveriges radio.

–  Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.

M-ledningen kommer att föreslå den nya linjen på den kommande partistämman i oktober. Går förslaget igenom blir M det första riksdagspartiet att driva frågan om söndagsöppet på Systembolaget.

Inom IOGT-NTO är man skeptisk till förslaget och menar att en ökad tillgänglighet snarare skulle föra med sig negativa effekter på både individ- och samhällsnivå.

 

  Att urholka dagens detaljhandelsmonopol vore djupt olyckligt. Vi vet att det kommer leda till ökade skador, ökat våld och därmed en högre belastning på polisväsendet och en redan ansträngd hälso- och sjukvård,

Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

 

– Det blir ett dyrt pris för alla barn och unga som växer upp i missbruksmiljöer och inte minst för alla skattebetalare. Moderaterna borde fokusera mer på att öka tryggheten och förbättra folkhälsan i samhället,  avslutar Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.