Avstå supen för Sveriges försvar

När nya budgetpropositionen släpptes förra veckan så menade finansminister Magdalena Andersson i Expressen att ”en god gärning om man tar en öl på fredagen”. Det kan ses som en oneliner med glimten i ögat, men i verkligheten speglar detta den inkonsekvens vi länge sett i statsbudgeten.

För varje budget som läggs så stoltserar den för tillfället sittande regeringen med nya satsningar på poliser, vård och försvaret. Visst låter det bra.

Samtidigt vet vi att alkoholen samhällsekonomiska konsekvenser idag står 103 miljarder kronor om året i vård och behandling, produktionsbortfall (så som sjukfrånvaro, förtida dödsfall och klienter inom kriminalvården), brottslighet och försämrad livskvalitet för beroende, medberoende och offer för alkoholen. Detta är nästan dubbelt så mycket som rättsväsendet (inklusive polisen) kostar skattebetalarna varje år.

Vi vet redan att tre av fyra slag utdelas i fyllan, nästan vartannat mord begås av en berusad förövare. Kan det inte kännas lite naivt att våra politiker påstår att en öl på fredagen skulle gynna försvaret?

Det finns evidens på att en höjning av alkoholskatten i en delstat i USA på en procent, minskade partnervåldet med 5,3 procent. Är inte detta skäl nog att öka alkoholskatten ännu mer?

I den rådande normen kring alkoholen verkar det helt okej att tro att en öl på fredagen skulle gynna statsfinanserna. Samtidigt som en cigg om dagen inte under några omständigheter skulle ses som gynnande för statsfinanserna.

Vi vill ha modiga politiker som kan vara stolta över en alkoholskattehöjning och som inte behöver uppmana till mer konsumtion. En skattehöjning på alkohol skulle minska partnervåldet, gatuvåldet och morden vårt samhälle. Det är inte ett bättre försvar för rikets inre säkerhet.

Den politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska. Vill ni ha förslag på hur ni kan försvara ett minskat drickande i samhället? Kontakta IOGT-NTO, vi har samlad evidensbaserad forskning kring alkoholen och delar gärna med oss.

Se även IOGT-NTO:s replik i Aftonbladet den 25 september 2020. Bryggarna hycklar om alkoholskatten