Att ifrågasätta alkoholens roll i samhället – fortfarande kontroversiellt?

Ikväll deltar IOGT-NTO:s generalsekreterare Kim Reenaas i programmet Ekdal och Ekdal. Programmet tar upp alkoholens roll i samhället och frågar sig om svensk alkoholpolitik hittat balanspunkten mellan alla som dricker alkohol kontrollerat och dem som inte klarar av drickandet.

Alkoholpolitik a-ö

– Det är på ett sätt märkligt att prata om vart balanspunkten är när det är en så enorm slagsida för alkoholens negativa konsekvenser. Att det är där diskussionen förs tror jag beror på att gemene man fortfarande tillskriver alkoholen en hel del positiva egenskaper och effekter – trots att de bara finns i vår föreställningsvärld. Jag hoppas att programmet startar upp en diskussion för att på riktigt slå hål på dessa föreställningar och att vi slutar pracka på kommande generationer en förlegad alkoholkultur, som de själva inte bett om, säger Kim Reenaas om sitt deltagande.

Utöver IOGT-NTO deltar forskare, läkare och debattörer samt företrädare för Systembolaget och Folkhälsomyndigheten i programmet. Programmet sänds i SVT klockan 20.00.