Vilka beslut har de tagit?
Under mandatperioden har flertalet förslag om alkohol, tobak och narkotika röstats igenom i plenum. De två största omröstningarna handlade om en cancerrapport i februari 2022, och en rapport om icke-smittsamma sjukdomar (NCD-rapporten) i december 2023. Båda rapporterna är breda och viktiga verktyg i EU:s hälsoarbete, och tar upp alkohol och tobaks koppling till olika sjukdomar. Trots detta innehåller rapporterna formuleringar om alkohol och tobak som undergräver arbetet och nedspelar alkohol och tobaks påverkan. Formuleringarna går emot forskning av bland annat WHO. Många av fraserna kommer direkt från alkoholindustrin, och syftar bland annat till att lägga ansvaret för alkoholskador på konsumenten i stället för producenten. Rapporterna röstades om i sin helhet, och samtliga svenska parlamentsledamöter ställde sig bakom rapporterna.
Du kan läsa mer om de olika formuleringarna här, här och här.
Vilka förslag har de stöttat?
Både cancerrapporten och NCD-rapporten hanterades i utskottet för miljö, klimat och folkhälsa (ENVI) innan de togs upp för röstning i plenum. I ENVI-utskottet kunde ledamöter lägga fram sina egna ändringsförslag och rösta om dem.
Inför omröstningen av cancerrapporten var det tydligt att alkoholindustrin hade påverkat ändringsförslagen. Bland de svenska parlamentarikerna var det fem stycken – Sara Skyttedal (partilös, då KD), David Lega (KD), Jessica Polfjärd (M), Jörgen Warborn (M) och Tomas Tobé (M) – som stod bakom alkoholindustrins ändringsförslag. Ändringsförslagen ville ta bort texten om att det inte finns någon säker nivå av alkoholkonsumtion, och istället anspela på att det finns ”skadligt” drickande medan låg konsumtion av alkohol är säker. Parlamentarikerna ville även ta bort förslaget om att införa hälsovarningar och föreslog istället att det ska finnas information om måttfullt och ansvarsfullt drickande.
Under bearbetningen av NCD-rapporten lade de svenska ledamöterna Sara Skyttedal (partilös, då KD) och Jessica Polfjärd (M) tillsammans fram flera ändringsförslag om tobak. De lyfte fram specifikt rökning, och inte annan tobaksanvändning, som en riskfaktor, och använde sig av uttrycket “harmful use of tobacco”. Charlie Wiemers (SD) lade fram ett ändringsförslag om “harmful tobacco use”. Sara Skyttedal lade även fram ändringsförslag om alkoholkonsumtion. De andra svenska ledamöterna lade inte fram några egna ändringsförslag, men det gjorde deras partigrupper. Representanter från The Left, S&D och The Greens lade fram förslag som prioriterar folkhälsan, både när det gäller alkohol och tobak. En representant från Renew lade även fram förslag om att stärka regleringen mot tobak.
Vilka uttalanden har de gjort?
Att bevara snuset är en hjärtefråga för Johan Nissinen, och Sara Skyttedal har drivit på för brunt och vitt snus. Även Tomas Tobé har gjort uttalanden till fördel för vitt snus. Sara Skyttedal har gjort uttalanden som förespråkar en avkriminalisering eller legalisering av cannabis. Jessica Polfjärd är en förespråkare för gårdsförsäljning, och skrev bland annat en debattartikel om ämnet 2023.
Vilka möten har de haft?
När det kommer till möten med externa aktörer är det fyra parlamentsledamöter som står ut – Sara Skyttedal (partilös, tidigare KD), Jessica Polfjärd (M), Johan Nissinen (SD) och Charlie Weimers (SD). De har under mandatperioden träffat representanter från tobaksindustrin och alkoholindustrin. Johan Nissinen är den som har haft flest möten, 12 stycken, med bland annat British American Tobacco om vaping och snus. Även Sara Skyttedal och Charlie Weimers har haft möten med tobaksindustrin, och Jessica Polfjärd har haft ett möte med Sveriges Bryggerier. 2023 deltog även Sara Skyttedal och Johan Nissinen på ett möte som handlade om hur Sverige blir rökfritt med hjälp av alternativa tobaksprodukter.
Informationsruta:
Sverige har 21 mandat i Europaparlamentet, som är fördelat på åtta partier och sex partigrupper. Två parlamentsledamöter är partilösa. Sex svenska ledamöter ingår i ENVI-utskottet, som är utskottet för miljö, klimat och folkhälsa. Utskottet bereder många beslut som rör folkhälsa och alkoholpolitik.
Svenska parlamentsledamöter mandatperioden 2019-2024:
The Left: Malin Björk (V)
S&D: Linus Glanzelius (S), Ilan de Basso (S), Helene Fritzon (S), Evin Incir (S), Carina Ohlsson (S)
Greens: Jakop Dalunde (MP), Pär Holmgren (MP), Alice Bah Kuhnke (MP)
Renew: Emma Wiesner (C), Abir Al-Sahlani (C), Karin Karlsbro (L)
EPP: Arba Kokalari (M), Jörgen Warborn (M), Tomas Tobé (M), Jessica Polfjärd (M) David Lega (KD), Sara Skyttedal (partilös)
ECR: Charlie Wiemers (SD), Johan Nissinen (SD), Peter Lundgren (partilös)
Ledamöter i ENVI-utskottet:
Jessica Polfjärd (M), Emma Wiesner (C), Pär Holmgren (MP), Helene Fritzon (S), Karin Karlsbro (L), Malin Björk (V)