Umeåbor bjuds på alkoholfri musikfest

För sjätte året i rad genomförs kampanjen Sober October, som IOGT-NTO i år är en del av. Syftet är att utmana och lyfta den egna och samhällets relation till alkoholnormen.

IOGT-NTO i Umeå är en av de föreningar i rörelsen som för första gången deltar i Sober October-kampanjen. Den 14 oktober arrangerade föreningen en alkoholfri fest i musikens tecken på Ordenshuset i staden.

Initiativtagarna Tina Engström och Carina Granberg, båda aktiva i styrelsen för IOGT-NTO i Umeå. Ett av målen med Sober October festen är att skapa en bra mix av människor från olika bakgrunder.

– Vi är mycket stolta och glada över initiativet. Det bidrar till sammanhang där människor kan träffas och ha trevligt utan alkohol. Alla är välkomna oavsett om man är medlem i rörelsen eller ej. Vi hoppas så klart att det kan bli ett återkommande evenemang, säger Carina Granberg.

Klockan 18 den 14 oktober öppnades portarna till Ordenshuset i Umeå. Gästerna välkomnas med alkoholfria drinkar, mat och mingel. Underhållningen stod det lokala bandet Kalasorkestern för.

– Vår förening har en lång tradition av att arrangera kulturaktiviteter så det var relativt enkelt att hitta människor i rörelsen som ville delta, säger Carina Granberg.

De alkoholfria dryckerna serverades utan kostnad från en bar inne i lokalen. Idén med en alkoholfri bar fick arrangörerna från ett UF-företag som grundades av två tjejer i Umeå. De har skrivit boken Mingla nykter som innehåller tips på smårätter och alkoholfria drinkar.

– Vi ser att folk är mer medvetna om vad de dricker. Nu är det mycket hälsa som styr, vilket är positivt. Vi tycker att tjejerna som har gjort ett jättebra jobb och vi hoppas naturligtvis att fler Umeåbor ska inspireras av boken, säger Carina Granberg.