(Publicerades ursprungligen 2019-12-01)

Försvinner alkoholen ur glöggen när den kokas?

Myten om att alkoholen kokat bort ur glöggen strax efter att den första trevande svansen av ånga lämnat kastrullen är seglivad. Och kan man baka en julkaka som nykterist? Kan barnen äta reducerad rödvinssås?

Det flesta känner nog till åtminstone en person i sin närhet som inte släpper glöggkastrullen med blicken i rädsla för att att alkoholen ska försvinna om glöggen blir mer än fesljummen. Som nykterist kan man också undra om det är ok att lägga russinen i rom inför julbaket.

Vi har pratat med Veronica Öhrvik, Risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket i Uppsala, som hjälper oss att reda upp bland myter och funderingar.

Försvinner alkoholen när glöggen kokar?

Om glöggen sjuder i ca en kvart i en vanlig kastrull finns ungefär 40 procent av alkoholen kvar. Kokar man upp glöggen kommer en större del av alkoholen försvinna eftersom den då dunstar.

Sätt gärna på fläkten så försvinner alkoholen snabbare eftersom luften annars kan bli lite mättad på alkohol om man glöggen kokar kraftigt. Glögg som fått koka kraftigt har väldigt lite alkohol kvar.

Svenska forskare har visat* att efter fem minuters kokning av glögg i vanlig kastrull utan lock finns cirka fem procent alkohol kvar.

Kan barnen äta reducerad rödvinssås på nyårsafton?

All alkohol försvinner aldrig men reducerat vin innehåller mindre än 0,5 procent vilket klassas som alkoholfritt. Utgår vi från att såsen innehåller ungefär hälften vin blir det i princip ingen alkohol kvar i den mängd man häller sås på tallriken.

 

Hur mycket alkohol får man i sig från en pralin med alkohol i?

En pralin med alkohol innehåller ca 0,2 gram alkohol – dvs man måste äta drygt 30 stycken för att komma upp till samma alkoholmängd som finns i en lättöl.

Det finns en liten svensk studie** där tre personer fått äta två praliner med alkohol var för att sedan göra ett utandningstest. Efter en minut hade alla positiva resultat men efter tio min var resultaten negativa.

En vuxen person gör sig av med ca 0,1 g alkohol per kg och timme vilket innebär att en pralin försvinner inom två minuter.

Kan man som nykterist baka julkaka med romrussin?

Man får räkna med att runt en fjärdedel av alkoholen finns kvar i en kaka. Är man helnykterist föreslår jag att man kokar romen innan man häller den i kakan eftersom all alkohol inte kommer försvinna under gräddningen.

Källor
* Kan man koka bort alkoholen ur glöggen? (pdf)
** Likörpraliner ger utslag vid polisens alkotest (pdf)