Så håller vi kampanjen ”Våga prata om alkohol!” levande

Under våren genomförde vi på IOGT-NTO den framgångsrika kampanjen ”Våga prata om alkohol!” tillsammans med våra engagerade medlemmar och föreningar runtom i landet. Tillsammans besökte vi fullmäktiges ledamöter i alla Sveriges 21 regioner och delade ut vår värdefulla kunskapsmapp fylld med viktig information för deras alkoholförebyggande arbete. Ett stort tack och grattis till alla er som bidrog till detta imponerande arbete!

Men kampen slutar inte här. Hur kan vi nu gå vidare för att hålla kampanjen vid liv och fortsätta sprida vårt budskap?

Så här kan vi fortsätta sprida budskapet

För att hålla samtalet om alkohol levande, finns det många möjligheter att använda de resurser som redan finns till hands. I samband med kampanjen producerade vi utställningskuber som flera av våra distrikt köpte in. De 6 olika kuberna innehåller information från rapporterna ”Alkohol och hjärnan”, ”Alkohol och blodtryck”, ”Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa”, ”Alkohol och äldre” och ”Alkohol och cancer”.

Dessa kuber är fortfarande ett kraftfullt verktyg för att nå ut med viktig information och bör användas aktivt runt om i landet. Här är några idéer på hur du kan använda dem:

Sjukvårdsinrättningar

Placera utställningskuberna på sjukhus, hälsotorg eller barnavårdscentraler. Här når vi både vårdpersonal och besökare – en viktig målgrupp för att sprida kunskap om alkoholens påverkan.

Bibliotek

En plats där många söker kunskap och där våra budskap kan nå en bred publik.

Samlingsplatser för äldre

Många äldre möts på bibliotek eller särskilda samlingsplatser för seniorer. Genom att placera kuberna här når vi ut till en publik som kanske inte annars söker sig till information om alkoholfrågor.

Politiska arenor

Utnyttja möjligheten att ställa ut kuberna i samband med politiska möten eller evenemang. Att synliggöra forskningsbaserad information i dessa sammanhang kan skapa värdefulla diskussioner och påverka beslutsfattare.

Högskolor och universitet

Studenter och akademiker är en nyckelmålgrupp för att sprida forskningsbaserad information om alkohol. Genom att ställa ut kuberna på campusområden kan vi nå framtidens beslutsfattare och opinionsbildare.

Sprid budskapet vidare

Kom ihåg att ni kan vara kreativa i hur ni använder de 6 olika utställningskuberna. De kan ställas upp enskilt eller i grupper om två, tre, fyra, fem eller sex. De kan vara på samma plats eller spridas ut över olika arenor. Det viktigaste är att kuberna används och får vandra runt så att så många som möjligt får ta del av budskapet.

Genom att fortsätta synliggöra vår kunskap och sprida informationen som kuberna erbjuder, kan vi hålla samtalet om alkohol och dess konsekvenser levande. Tillsammans kan vi fortsätta påverka och bidra till ett mer alkoholfritt samhälle!

Kuberna uppställda på Gävle Sjukhus

Kuberna uppställda vid Regionfullmäktigemöte

Var finns kuberna i mitt distrikt?

För att få tillgång till informationskuberna som finns på olika ställen i ditt distrikt, kontakta din distriktsstyrelse.