IOGT-NTO i solidaritet med Ukraina

IOGT-NTO-rörelsen har alltid haft demokrati och solidaritet som ledstjärnor i arbetet för en nyktrare värld. Med dessa ord i själ, hjärta och ryggrad står vi bakom det Ukrainska folket och världens enade fredsarbete.

Kriget i Ukraina lämnar ingen oberörd

Som medmänniska kan man lätt slängas mellan olika känslor; från oro och frustration till global gemenskap och engagemangsglöd. I den här digitala verktygslådan hittar du tips och stöd för att kanalisera dina tankar och känslor – för alla kan göra något i kampen för en tryggare värld, stort som smått!

Solidariet och omtanke

Solidaritet är ett begrepp som har den fantastiska egenskapen att det bara blir starkare ju mer innehåll man fyller det med! Vi står alla i solidaritet med folket i Ukraina, men i oroliga tider visar vi också solidaritet och omtanke med människor på hemmaplan.

Många bär på egna krigsupplevelser som gör sig påminda, medan andra påverkas starkt av oro och otrygghet i samhället i stort. I vårt möte med människor i vardagen kan vi alla bidra till en varmare och tryggare värld helt enkelt genom att stanna upp, lyssna och finnas till.

”Vart vänder jag mig med min oro?” Hitta någon att prata med – lista med telefonnummer och chattar

Här nedan hittar du som känner oro (eller vill dela vidare till andra) länkar, telefonnummer och chattar med professionella och ideella aktörer.

Var hittar jag någon att prata med om jag känner mig orolig?
Jourhavande medmänniska
Jourhavande präst (Svenska Kyrkan)
Äldrelinjen (Mind)
  • Äldrelinjen riktar sig till dig som mår psykiskt dåligt eller längta efter någon att prata med
  • Ring 020-22 22 33, tar emot samtal på dagtid: vardagar kl.08.00-19.00 och på helger kl.10.00-16.00
Självmordslinjen (Mind)
  • Riktar sig till dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar
  • Ring 90101, öppet dygnet runt varje dag
  • Chatt alla dagar dygnet runt
Kyrkans SOS (Stiftelse nära Svenska kyrkan)
  • Finns för dig när du behöver dela det svåra i tillvaron med någon
  • Ring 0771-800 650, tar emot samtal vardagar kl 13.00-21.00 och helger kl 16.00-21.00
Vart kan barn och unga vända sig med sin oro?
BRIS
Jourhavande kompis (Röda Korsets ungdomsförbund)
Jag mår väldigt dåligt och behöver professionell hjälp - vart vänder jag mig?
Professionell hjälp för psykisk ohälsa
  • Du kan söka hjälp på din vårdcentral eller ringa vårdguiden 1177
  • Du kan också välja att boka tid hos tjänster som Regionerna (landstingen) har upphandlat. De kostar lika mycket som ett besök på en vårdcentral. Exempel på sådana:

Till sidtoppen

Engagera dig!

När världen står i brand är det vanligt att känna att man vill göra något, NU! Och det är ju fantastiskt – en sådan drivkraft är vad som förändrar världen. Alla solidaritetshandlingar är värdefulla och allt engagemang smittar.

Hur kan jag engagera mig nu bums?

Stötta organisationer som är verksamma i Ukraina. Behovet av nödhjälp är akut.

Organisationer att stötta
Organisationer verksamma i Ukraina Organisationer som arbetar långsiktigt med fredsarbete, demokrati och/eller mänskliga rättigheter (Samtliga organisationer i listorna har 90-konto och granskas av Svensk insamlingskontroll - en garant för att pengarna kommer fram och används till sitt syfte)

IOGT-NTO-rörelsen har ingen partnerorganisation i landet men vi tipsar gärna om andra etablerade och effektiva organisationer som arbetar med bland annat akuthjälp och humanitärt bistånd. Se listan här bredvid!

Insamling av kläder och andra förnödenheter sker på flera ställen runt om i landet – hör dig för i lokala Facebookgrupper om vad som finns nära dig!

Att tänka på när du skänker kläder och dylikt:
  • Är företaget eller organisationen som samlar in och fraktar ner sakerna etablerat? En snabb googling eller koll på Alla bolag brukar räcka för att få en överblick om du känner dig osäker.
  • Säkerställ att det du skänker är vad som faktiskt behövs och efterfrågas.
  • Lämna sakerna på angiven plats och angivet sätt, för att minska arbetsbördan för volontärerna och säkerställa att arbetet går så effektivt som möjligt.

Ett annat – och i dagsläget väldigt viktigt – sätt att aktivt engagera sig i ett övergripande freds- och demokratiarbete är att hjälpa till att utbilda vänner och bekanta i frågan hur man hanterar information och desinformation.

Klicka här för att läsa mer om hur du kan engagera dig!

Information och desinformation

För att hitta rätt i informationsdjungeln så är det bra att veta hur man kan urskilja falska nyheter i den mängd av information som man dagligen får genom nyheter, sociala medier och på andra sätt.

Det har på senare år blivit väldigt vanligt med spridning av desinformation: information som är missriktad, överdriven eller helt enkelt falsk.

Hur kan man som enskild avgöra vad som är sant eller falskt?

  • Kolla upp vem författaren av inlägget/nyheten är. Är källan trovärdig? Det enklaste är att använda en sökmotor, exempelvis Google, för att kontrollera.
  • Var uppmärksam på överdrivna rubriker - låt inte dina känslor påverka ditt omdöme.
  • Konstiga, långa och stökiga webbadresser är varningssignaler.
  • Leta efter tillförlitliga länkar till fakta – låt inte lura dig av påhittade studier.
  • Glöm inte att exempelvis parodier ofta kan verka som falska nyheter – fast det bara är ett skämt.

Var hittar jag korrekt fakta om läget i omvärlden?

Krisinformation.se 

  • Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Finns även som app där du kan ställa in ditt eget geografiska område!

Utrikespolitiska institutet

Utbildningsradion för barn

  • Om du vill tala med ditt barn om vad som är sant eller falsk så kan ni tillsammans titta på det här klippet på UR Play (Utbildningsradion)

Hur talar man med barn om krisen?

Nu fylls media av nyheter om Rysslands invasion av Ukraina och av många otäcka och skrämmande bilder. Vi tänker mycket på hur barn drabbas av krig och att barn i alla länder har rätt till trygghet.

Många barn ser bilder på nyheterna men har svårt att sortera och bedöma hur stort hotet är, och kan därför känna sig oroliga och rädda. Du som möter barn kan behöva finnas som trygghet för dem och ge en chans att prata för den som vill. Tänk på att barn kanske inte oroar sig för samma saker som du, så var lyhörd och se till att inte spä på barnens oro!

Myndighetssajten Krisinformation.se har tagit fram en sida specifikt riktad till barn, med frågor och svar om kriget.

Till barnsidan på Krisinformation.se

Tips från Bris och Krisinformation

…som har tagit fram en användbar lista med förslag på hur du som vuxen kan prata med barn om omvärldsläget:

  • Var påläst. Så att du kan svara med korrekt och aktuell information.
  • Titta tillsammans. Om ni läser en artikel eller kollar på tv tillsammans finns du där för att dels nyansera, dels svara på frågor.
  • Du måste inte veta allt. Det är omöjligt att ha koll på allt och det är okej att säga att du inte vet. Men säg då också att du kan ta reda på det så att barnet slipper spekulera.
  • Ta oron på allvar. Barn kan göra kopplingar som skapar riktig oro.
  • Utgå inte från att barn är oroliga eller oroar sig för samma sak som du som vuxen kanske gör. Ta därför signaler på oro på allvar.
  • Fråga. Ta initiativet genom att kolla om barnet undrar något. Då finns ju du där med svar.
  • Prata om att allt inte är sant. Om barnet är ute på sociala medier kan en diskussion om källkritik vara bra att ha. Utifrån barnets nivå.
  • Sverige har militärer för att det inte ska bli krig. Det kan vara bra att påminna barn och även vuxna om att Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige. Det är därför vi i Sverige har  militärer, inte för att starta krig.
  • Skicka med hopp. Prata gärna om att många länder och organisationer samarbetar för att det inte ska bli krig.

Till sidtoppen

Håll dig uppdaterad via tidningen Accent