För att hitta rätt i informationsdjungeln så är det bra att veta hur man kan urskilja falska nyheter i den mängd av information som man dagligen får genom nyheter, sociala medier och på andra sätt.
Det har på senare år blivit väldigt vanligt med spridning av desinformation: information som är missriktad, överdriven eller helt enkelt falsk.
Hur kan man som enskild avgöra vad som är sant eller falskt?
- Kolla upp vem författaren av inlägget/nyheten är. Är källan trovärdig? Det enklaste är att använda en sökmotor, exempelvis Google, för att kontrollera.
- Var uppmärksam på överdrivna rubriker - låt inte dina känslor påverka ditt omdöme.
- Konstiga, långa och stökiga webbadresser är varningssignaler.
- Leta efter tillförlitliga länkar till fakta – låt inte lura dig av påhittade studier.
- Glöm inte att exempelvis parodier ofta kan verka som falska nyheter – fast det bara är ett skämt.
Var hittar jag korrekt fakta om läget i omvärlden?
Krisinformation.se
- Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Finns även som app där du kan ställa in ditt eget geografiska område!
Utrikespolitiska institutet
Utbildningsradion för barn
- Om du vill tala med ditt barn om vad som är sant eller falsk så kan ni tillsammans titta på det här klippet på UR Play (Utbildningsradion)
Hur talar man med barn om krisen?
Nu fylls media av nyheter om Rysslands invasion av Ukraina och av många otäcka och skrämmande bilder. Vi tänker mycket på hur barn drabbas av krig och att barn i alla länder har rätt till trygghet.
Många barn ser bilder på nyheterna men har svårt att sortera och bedöma hur stort hotet är, och kan därför känna sig oroliga och rädda. Du som möter barn kan behöva finnas som trygghet för dem och ge en chans att prata för den som vill. Tänk på att barn kanske inte oroar sig för samma saker som du, så var lyhörd och se till att inte spä på barnens oro!
Myndighetssajten Krisinformation.se har tagit fram en sida specifikt riktad till barn, med frågor och svar om kriget.
Till barnsidan på Krisinformation.se
Tips från Bris och Krisinformation
…som har tagit fram en användbar lista med förslag på hur du som vuxen kan prata med barn om omvärldsläget:
- Var påläst. Så att du kan svara med korrekt och aktuell information.
- Titta tillsammans. Om ni läser en artikel eller kollar på tv tillsammans finns du där för att dels nyansera, dels svara på frågor.
- Du måste inte veta allt. Det är omöjligt att ha koll på allt och det är okej att säga att du inte vet. Men säg då också att du kan ta reda på det så att barnet slipper spekulera.
- Ta oron på allvar. Barn kan göra kopplingar som skapar riktig oro.
- Utgå inte från att barn är oroliga eller oroar sig för samma sak som du som vuxen kanske gör. Ta därför signaler på oro på allvar.
- Fråga. Ta initiativet genom att kolla om barnet undrar något. Då finns ju du där med svar.
- Prata om att allt inte är sant. Om barnet är ute på sociala medier kan en diskussion om källkritik vara bra att ha. Utifrån barnets nivå.
- Sverige har militärer för att det inte ska bli krig. Det kan vara bra att påminna barn och även vuxna om att Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige. Det är därför vi i Sverige har militärer, inte för att starta krig.
- Skicka med hopp. Prata gärna om att många länder och organisationer samarbetar för att det inte ska bli krig.
Till sidtoppen