Tidig krogstängning gav färre brottslarm

På grund av den pågående coronapandemin drogs serveringstillståndet för krogar, barer och restauranger in i Sverige mellan 20.00 till 11.00 från den 24 december 2020 till den 1 juni 2021. I och med att ingen alkohol serverades efter klockan 20.00 minskade SOS-samtalen till polisen med närmare 40 procent vissa timmar på natten. Generellt över dygnet minskade samtalen med 17 procent.

Störst är minskningen under timmarna från midnatt och fram till klockan sex på morgonen. Där har antalet samtal minskat med kring 30 procent varje timme och som mest med 39,7 procent (mellan 04 och 05).

Matilda Fogelin jobbar som larmoperatör på SOS-Alarm. En normal lördagskväll och natt före pandemin kom det många samtal som handlade om fylla och bråk, men nu tycker hon att det är annorlunda.
– Jag upplever att det är lugnare nu på helgerna, säger Matilda Fogelin.

Väntad minskning

Minskningen är inte oväntad. Tidigare forskning har visat ett samband mellan våldsbrott och krogarnas öppettider. En studie som genomfördes på norska data 2011, av bland andra Thor Norström, professor emeritus i sociologi vid Stockholms universitet, visade att om man förkortade krogarnas öppettider en timme ledde det till en minskning av våldsbrottsligheten med 16 procent.

Detta anande ju du och jag, men andra kanske inte gjorde det.

LÄS MER PÅ AFTONBLADET

GÅ TILL INSTAGRAMINLÄGGET PÅ IOGT-NTO

Sprid gärna budskapet vidare!