Idag presenterade Svenska Dagligvaruhandel nya siffror som visar att försäljningen av alkoholfri öl i sommar ökat med 30 procent jämfört med sommaren innan. Detta följer en större trend där även Systembolagets försäljningsstatistik under flera år visat kraftiga uppgångar för det alkoholfria utbudet. IOGT-NTOs förbundsordförande Johnny Mostacero är inte förvånad.

— Bredden, kvaliteten och populariteten för alkoholfria drycker har ökat enormt snabbt och idag finns det riktigt bra drycker för alla tillfällen och smaker. Det är verkligen ett tecken på en alkoholnorm i förändring och något vi kan vara stolta över. På sikt kan det mycket väl bli en modell som fler länder kommer ta efter, säger Johnny Mostacero.

När Systembolaget släppte sina försäljningssiffror för hela 2016 visade det sig att alkoholfritt var den produktkategori som ökade mest under året. I procent ökade försäljningen av alkoholfritt med nästan 39 procent jämfört med 2015. När nu även försäljningen ökar i matbutiker ser framtiden ljus ut för den som vill passa på att köpa något gott att dricka till fredagsmyset.

— Dagligvarubutikerna har fångat upp trenden med alkoholfria drycker och småskaliga ölproducenter. Att allt fler butiker skapar särskilda avdelningar där alkoholfria drycker lyfts fram talar för att den positiva försäljningsutvecklingen fortsätter, säger Karin Brynell, VD för Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

Här kan du få fler tips på alkoholfritt.