Frågor och svar om miljonlotteriet

Nedan följer ett urval av vanliga frågor vi får kring Miljonlotteriet. Den uppdateras löpande. Har du en fråga som inte besvaras nedan är du varmt välkommen att kontakta Miljonlotteriet direkt eller oss på info@iogt.se.

Hur används överskottet Miljonlotteriet bidrar med?

Överskottet används för att möjliggöra en rad olika verksamheter och arrangemang, såväl internationellt som nationellt och lokalt. 2014 gick drygt 24 miljoner kronor direkt ut i distrikt och föreningar utöver den verksamhet som anordnas på nationell nivå. Vi säkerställer att det finns nyktra mötesplatser och aktiviteter för alla, oavsett var i Sverige en bor.

Tack vare att vi finns över hela landet kan vi också göra blixtinsatser när det behövs. Ett sådant exempel var när kriget i Syrien intensifierades och där föreningar över hela landet snabbt ställde om och öppnade upp sina lokaler och erbjöd övernattning, mat och gemenskap till personer som flytt för sina liv.

Varför driver IOGT-NTO-rörelsen ett lotteri?

Det svenska civilsamhället är uppbyggt på ett sätt där möjligheten att själv finansiera sin verksamhet varit och är väldigt viktig. Anledningen är att låta organisationer och föreningar själva bestämma varför de finns och vilken verksamhet de vill bedriva utan att vara styrda via statliga bidrag.

Ett sätt som den finansieringen möjliggjordes har varit via lotterier. Du har säkert sett lokala idrottsföreningar med en tombola och möjligheten att vinna kaffe utanför din lokala mataffär. De mer organiserade lotterierna som bildades under 1900-talet, som Miljonlotteriet och Folkspel som driver Bingolotto, har exakt samma grundprincip, fast i en större skala.

De kunder som Miljonlotteriet haft genom åren har tillsammans gjort all IOGT-NTO-rörelsens verksamhet möjlig – från lokala samhällsinsatser som nyktra frizoner för de som har det tufft till internationellt biståndsarbete i Sydostasien och Östafrika.

Hur jobbar Miljonlotteriet med spelansvar?

Utifrån många av våra medlemmars egna erfarenheter av missbruk så är spelansvar en av de absolut viktigaste fokusfrågorna i vår relation med Miljonlotteriet. En effekt av det är att de bland annat var en av initiativtagarna till den 18-årsgräns som finns för spel via Spelbranschens etiska råd.

Under Covid-19-pandemin inför Miljonlotteriet insättningsgräns.

Konkreta exempel på hur Miljonlotteriet bedriver sitt spelansvarsarbete går att läsa här: Miljonlotteriet och spelansvar