Miljonlotteriet

Miljonlotteriet startade 1964 och är i dag ett av Sveriges äldsta lotteri. Syftet vid bildandet var, och är alltjämt, att skapa ännu bättre förutsättningar för IOGT-NTO att förverkliga drömmen om en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

Läs mer på Miljonlotteriets hemsida om att bli prenumerant.

Sedan år 2000 har Miljonlotteriet bidragit med mer än 2,3 miljarder kronor till hela IOGT-NTO-rörelsens verksamhet. 50 goda gärningar  är en sammanställning med exempel på verksamhet som möjliggörs av Miljonlotteriets kunder.

Miljonlotteriet tillhör pionjärerna med försäljning av lotter via prenumeration. Sedan starten har de fantastiska vinsterna varit särskiljande för lotteriet. Samtidigt är Miljonlotteriet ett innovativt företag där framtagning och utveckling av nya produkter som tilltalar marknaden ständigt är i fokus. I dag består produktportföljen utöver prenumerationslotterna även av bingo, skraplotter och andra spel, så kallade probability-spel, som skrapas och spelas online på miljonlotteriet.se.

Sedan ett par år är ändamålet fokus i Miljonlotteriets kommunikationsstrategi. Företaget vill profilera sig som det goda lotteriet och huvudbudskapet är ”Tillsammans gör vi fler till vinnare”. Målsättningen är att attrahera en målgrupp som vet att andras välmående är högsta vinsten och som vill bidra till en värld där ingen far illa av alkohol och andra droger.

Att lotterier bedrivs av ideella organisationer, till exempel Riksidrottsförbundet och Cancerfonden, har en lång tradition i Sverige. Huvudsyftet är att kunna finansiera sin egen verksamhet utan statlig styrning.

Vi inom IOGT-NTO-rörelsen har stora kunskaper kring missbruk och många i vår rörelse har erfarenheter, egna eller från personer i sin närhet, av alkoholmissbruk, men även spelberoende. Som organisation har vi alltid sett och arbetat för att minska konsekvenserna av missbruk och beroenden och samma sak gäller för spel och lotterier.

Våra medlemmars samlade kunskaper är väldigt viktiga för hur Miljonlotteriet drivs. Miljonlotteriet kommer till exempel aldrig att använda sig av högriskspel. Tvärtom har Miljonlotteriet som målsättning att vara ledande inom spelansvar.

Miljonlotteriet lotter

Miljonlotteriets arbete med spelansvar genomsyrar hela företaget, från utveckling av nya produkter och marknadsföring till all form av försäljning.

  • Miljonlotteriet har i samarbete med övriga spelbranschen beslutat att införa 18-årsgräns på alla sina spel och skraplotter. 18-årsgränsen gäller Miljonlotteriets samtliga spelformer och i alla försäljningskanaler. Åldersgränsen på lotter är inte lagstadgad utan ett gemensamt beslut av medlemmarna i Spelbranschens Riksorganisation (SPER).Forskning bekräftar att ju tidigare man gör sin speldebut desto lättare är det att man hamnar i ett osunt spelande. Miljonlotteriet har som ambition att göra allt för sina spelare och åldersgränsen är en del av detta arbete.
  • Miljonlotteriet erbjuder inte spel på kredit. Butiksombuden är förbjudna att sälja lotter på kredit och detsamma gäller online. Prenumerationslotter säljs mot faktura och är enligt Spelinspektionens föreskrifter inte att betrakta som kredit utan endast som ett bekvämt betalningssätt.
  • Miljonlotteriet erbjuder sina kunder att sätta gränser för sitt spelande. Under tiden en kund satt sin spelgräns kommunicerar Miljonlotteriet inga extraerbjudanden eller bonusar. Alla Miljonlotteriets kunder kan känna sig trygga i att företaget följer lagstiftning, åldersgränser, Spelinspektionens regler och SPER:s riktlinjer.
  • Miljonlotteriet erbjuder alla kunder att ansluta sig till Playscan. Playscan är ett verktyg som ger kunden bättre överblick och kontroll på sitt spelande. Först svarar kunden på några frågor i ett självtest. Svaren kopplas sedan samman med speldata om hur kunden har spelat den senaste tiden. På så sätt kan man se om spelbeteendet har förändrats över tid. Miljonlotteriet får en rapport varje vecka från Playscan där man följer sina kunders spelande. Rapporten följs upp i ledningsgruppen en gång i månaden.
  • På Miljonlotteriets hemsida kan kunder välja att sätta gränser för hur mycket tid och pengar som läggs på spel. Kunderna kan välja att sätta en budget över hur mycket pengar man kan tänka sig att förlora respektive föra över till sitt spelkonto. Det går att sätta gränser per dag, vecka och månad. Om en kund vill bryta sin spelbudget under pågående period har vi ett samtal, men vi öppnar inte upp för insättningar till spel under pågående period. Kunderna kan också välja att sätta en maxgräns för hur mycket tid man kan lägga på spel per dag, vecka eller månad. Valet gäller under hela perioden som kunden har angivit.
  • Miljonlotteriet erbjuder kunden olika alternativ till hjälp, till exempel genom att hänvisa till Stödlinjen, stötta kunden i att göra ett speluppehåll eller tipsa om att ansluta sig till Playscan.

Via funktionen Spelstopp kan kunden stänga av sig själv från att kunna spela på Miljonlotteriet.se. Man kan välja mellan en vecka, en månad eller tills vidare. Valet gäller under hela perioden som har angivits. Spelstopp ska vara ett hjälpmedel för ett sunt och berikande spel för Miljonlotteriets kunder.

  • På Miljonlotteriets hemsida kan kunder enkelt och smidigt hitta information om alla spel, till exempel att slumpen styr. På hemsidan finns också information om åldersgräns, spelansvarsverktyg, självtest, gränssättning och information om var man kan vända sig om man behöver stöd och hjälp.
Jonatan Hjort, VD miljonlotteriet
Jonatan Hjort, VD Miljonlotteriet räcker över check till IOGT-NTO.s förbundsordförande Johnny Mostacero.

Miljonlotteriet har i dag cirka 50 anställda som alla arbetar på huvudkontoret i Mölnlycke. Jonatan Hjort, tidigare CFO på IOGT-NTO, är VD sedan i juni 2018. Han efterträdde Annika Nyberg och leder nu ett företag med stolt tradition.

Här är nyckelhändelser sedan bildandet för 55 år sedan:

1964 Verksamheten startar

1967 Prenumeration inleds

1971 Datorisering

1992 Lotten blir en skraplott. Namnet ”Miljonlotteriet” tas. Vinnare av DM-nyckeln. TM introduceras.

1996 Första lotten i butik: ”Tjugan”. Soberkoncernen bildas.

1999 Når 100 000 prenumeranter

2001 Miljonlotteriet lanseras i Norge

2002 Butiksbolaget Spero AB bildas

2003 Onlinebolaget Spero AB bildas

2006 Lottvalidering via miljonlotteriet.se

2008 Vinner ”Sveriges Friskaste Företag”

2009 Onlinespel lanseras (bingo, skraplotter)

2010 Tv-programmet ”Miljonlotteriet Lyckohjulet” har premiär;

2011 En internationell satsning inleds genom bildandet av Miljonlotteriet International AB

2012 En helt ny hemsida lanseras. Kundstocken passerar 200 000.

2013 Tv-formatet ”Miljonlotteriet Pengarna på Bordet!” har premiär. Digital prenumeration lanseras.

2014 Jubileumsår – Jubileumslotten

2015 Utveckling av en ny spelplattform och spel i mobilen

2016 Hemsidan blir responsiv. Spelet ”Word Ahoy” lanseras. Premiär för unika lotten Juletiketten. Inloggning via Mobilt BankID införs.

Genom åren har tusentals människor vunnit fantastiska vinster hos Miljonlotteriet. Rekordvinsten är 6,3 miljoner och tillföll systrarna Rita och Maud 2014. Rita och Maud vann sin vinst i jackpotdragningen, som är en extra vinstchans. Jackpottchansen ingår i Miljonlotten och Stödhjulet. Dessa prenumerationslotter som ingår i jackpotten ger en andel i lotteriet och när det är dags för dragning dras en vinnare som får hela potten. Vinstsumman styrs av hur många prenumerationslotter som säljs under en viss period.

Nitlottsdragningen Miljonlotteriet

En annan populär bonusvinst är Nitlottsdragningarna. Nitlottsdragningen omfattar endast prenumerationslotten Miljonlotten och i dragningen utses en nitlott till en bilvinst till ett värde av 400.000 kr. Nitlotter kan alltså förvandlas till fantastiska vinster!

Högsta vinsten på de ordinarie skrapet på Miljonlotteriets lotter är 10 miljoner. Som vinnare får man hälften av vinstsumman i kontanter och hälften får man använda i Miljonlotteriets enorma vinstutbud.  Här på sidan Vinnarhistorier (länkas) kan du läsa mer om Miljonlotteriets vinnare.

Vill du veta mer om Miljonlotteriet. Följ dem på Instagram, Facebook, Mynewsdesk, Twitter och YouTube

Du kan även läsa mer på Wikipedia.

  • Känner du att du spelar för mycket eller har en anhörig du är orolig för? Då kan du kontakta Stödlinjen eller 020-81 91 00.
  • Vill du läsa mer om vad spelberoende är och forskning som bedrivs på området just nu så rekommenderar vi sidan spelforskning.se eller Folkhälsomyndighetens webbplats.