10 Positiva effekter av att skippa alkoholen

Känner du också att det är dags för nya och mer hälsosamma vanor? Vi utmanar dig att ta en vit månad och upptäcka de positiva effekterna av att avstå alkohol.

1. förbättring av din fysiska hälsa

Det är det första stora som du kommer att upptäcka. Det  kan inkludera viktminskning, förbättrad matsmältning, ökad energi, mindre trötthet och klarare hud.

 2. Du får lättare att göra hälsosamma val

Det blir lättare att göra val som är bra för dig som att  välja bättre mat, dricka mer vatten, kunna träna mer och sova bättre. Det blir lättare att sätta mål som du kan leva upp till.

3. Du sover bättre

Sömnstörningar avtar i de allra flesta fall när du slutar dricka. Det gör att du känner dig mer utvilad på dagarna.

4. Ditt IMMUNFÖRSVAR stärks

Alkohol hämmar benmärgens förmåga att bilda försvarsceller som ska skydda kroppen från infektioner och du blir därför lättare sjuk. Att välja bort alkoholen har en massa positiva hälsoeffekter på hela kroppen, både på lång och kort sikt.

5. Bra för Ditt blodtryck

Alkohol kan orsaka högt blodtryck. När du avstår från alkohol kan blodtrycket sjunka.

6. Din omgivning mår bättre

Förutom att du själv kan lära dig nya sociala strategier för att må bra, trivas och ha kul kommer din omgivning nästan garanterat bli glada över ditt val. Särskilt små barn tycker att möten med alkoholpåverkade vuxna kan vara jobbiga.

7. Du tänker klarare

En opåverkad hjärna fungerar mycket bättre. Det blir lättare att hålla reda på saker, strukturera vardagen och fungera på jobbet.

8. Du sparar tid och pengar

Alkoholfria alternativ är billigare än de med alkohol. Idag finns det dessutom ett brett utbud att välja bland. Om du skippar alkoholen så slipper du inte bara bakisångesten dagen efter utan du får också mer tid över till att göra saker du verkligen tycker om.

9. Du får Piggare hjärna och bättre fokus

Din hjärna kommer att fungera betydligt bättre om du får tillräckligt med sömn. Ditt minne förbättras och din förmåga att strukturera saker i privat- och arbetslivet förbättras.

10. Minskad risk för sjukdom och olyckor

En hög alkoholkonsumtion medför en ökad risk att råka ut för rena olyckor. Men det ökar även risken för cancer och psykisk ohälsa, förutom att din lever och dina njurar riskerar att skadas.