CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har släppt en ny rapport som visar att andelen vin som köps på box ökat kraftigt sedan 90-talet och står idag för drygt hälften av all vinförsäljning.

— Boxviner står för en stor del av Systembolagets totala vinförsäljning och det är inte konstigt när det lönar sig att köpa mer. Vi har en hög alkoholskatt för att det minskar skadorna alkoholen orsakar. Men blir det billigare literpris genom att köpa större volymer är syftet med skatten underminerat och då behövs någon form av prishöjning på boxar, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Att köpa vin på box är i genomsnitt 25 procent billigare än att köpa motsvarande mängd på flaska.

I Finland tas en punktskatt ut på alkohol- och läskförpackningar och där finns inte samma prisskillnader mellan box och flaska som vi ser i Sverige. IOGT-NTO kräver därför att priset på boxviner höjs för att undvika den här typen av mängdrabatt på alkohol.

— De har lyckats lösa det i Finland där vi inte ser samma prisskillnader och även om den modellen inte går att kopiera rakt av är det självklart att det går att lösa även här i Sverige. Exakt hur kan bara en utredning avgöra och vi menar att regeringen behöver tillsätta en sådan snarast, säger Johnny Mostacero.

Här kan du läsa CAN:s rapport om 20 år med boxviner.