Regeringen vill införa hemkörning av alkohol från Systembolaget till hela landet.

”Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service. Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna”, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i pressmeddelandet.

Den nuvarande försöksverksamheten pågår i Askim, Borås, Brämhult, Göteborg, Mölndal, Skåne län, Stockholms län, Uppsala, Västerbottens län och Västernorrlands län.

IOGT-NTO efterfrågare en reglering av kommersiella e-handlare.

Irma Kilim, drogpolitisk chef på IOGT- NTO, efterfrågar snarare en reglering av de kommersiella e-handlarna av alkohol.

– Det viktigaste är att Systembolaget har ensamrätt på alkoholhandeln utan vinstintresse, säger Irma Kilim.

IOGT-NTO vill klargöra att vi inte backar regeringens förslag om kring hemleveranser.

Vi tycker att all ökad tillgänglighet av alkohol är i grunden negativ, därför tycker vi att det viktigaste är att vi har ett alkoholmonopol och att det monopolet utvecklas med övriga samhället.

Vad gäller hemleveransen så utgår vi från att Systembolaget vidtagit åtgärder för att försäkra sig om att det här inte uppmanar till spontanköp, vi vet att det bla det tar minst 4 dagar för en leverans, att frakten kostar extra osv.

Vi ser hellre ser att regeringen bemöter är de kommersiella e-handlarna. Där vill vi ha en tydligare lagstiftning för att begränsa privata aktörer.

Det viktigaste är att Systembolaget har ensamrätt på alkoholhandeln i Sverige, för att det är ett av våra viktigaste alkoholpolitiska verktyg vars syfte är att värna folkhälsan.

Här kan du läsa Regeringens pressmeddelande.