På platser där vi väljer att semestra dricks det ofta mycket. Alkohol görs tillgängligt och billigt för turisternas skull och det påverkar de som bor och jobbar på resmålen. I städer som Barcelona hålls det nu demonstrationer mot turism och i Thailand har alkohol blivit den främsta anledningen till för tidig död. Nu startar nätverket Schyst resande en kampanj för att prata om alkoholavtrycket.

– Kampanjen från Schyst resande sätter fokus på hur turismen driver på alkoholkonsumtionen och hur det påverkar de som bor och jobbar på de här platserna. Som turist tänker man inte alltid på den typen av frågor när man själv avslutar semestern och åker hem, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Schyst resande har tidigare tagit fram en rapport som visar att populära resmål får ett alkoholfokus som drabbar lokalbefolkningen. Mauritius har till exempel sänkt skatten på alkohol efter påtryckningar från hotell- och turistindustrin i ett försök att locka fler turister, vilket har haft en tydlig baksida i form av fler alkoholrelaterade trafikolyckor. Fattigdom, ohälsa och våld i hemmet är andra problem med koppling till alkohol och de ökar kraftigt på våra favoritdestinationer.

– Samtidigt har turister en romantisk idé om att alkohol sätter en extra guldkant på semestern. Något alkoholindustrin gärna uppmuntrar. Drickandet går som en röd tråd från resereportagen till taxfree-shopen på flygplatsen och välkomstdrinken på hotellet. Men när vi åker hem efter en vecka i solen får andra leva med konsekvenserna av turisternas fest och fylla 365 dagar om året, säger Helena Myrman, projektledare på Schyst resande.

Schyst resande uppmanar nu resenärer att reflektera över sitt drickande på semestern och tänka på hur våra alkoholvanor påverkar de som bor på resmålen.

– I ett samhälle där barerna är många och alkoholen billig dricker människor mer, så är det både här och i andra länder. Många klarar av det, men de som inte gör det drabbas hårdare i länder där det inte finns sociala skyddsnät, säger Maria Bergqvist från IOGT-NTO-rörelsen, en av de organisationer som ingår i nätverket Schyst resande.

Läs mer om Schyst resandes kampanj
Läs rapporten ”Happy hour i paradiset”