Hur och var alkohol säljs spelar roll

– och så gör även du och ditt engagemang! Här guidar vi dig i hur du på tre enkla sätt kan engagera dig i gårdsförsäljningsfrågan.

VINGÅRD, BAKGÅRD, SKOLGÅRD

Hur alkohol säljs påverkar alltid barn och unga i slutändan

Med fler försäljningsställen av alkohol så ökar tillgängligheten, och med ökad tillgänglighet så ökar också alkoholkonsumtionen i samhället – något som i slutändan drabbar de drygt 400 000 barn och unga som lever med en förälder som redan dricker för mycket.

VARFÖR SPELAR DET ROLL VAR OCH HUR ALKOHOL SÄLJS – EGENTLIGEN?

Gårdsförsäljningsfrågan – att alkohol ska tillåtas att säljas av lokala producenter och inte bara på Systembolaget – är just nu en skållhet potatis inom svensk politik. Men varför spelar det så stor roll hur och var alkohol säljs – egentligen?

FLER FÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN AV ALKOHOL ÖKAR TILLGÄNGLIGHETEN

Att begränsa tillgängligheten av alkohol genom att reglera såväl öppettider som antalet försäljningsställen är en viktig nyckel för att minska alkoholskador i samhället. Med fler försäljare så ökar butikstätheten och det skulle krävas stora resurser för att säkerställa att öppettider och åldersgränser faktiskt hålls.

ÖKAD TILLGÄNGLIGHET LEDER TILL ÖKAD ALKOHOLKONSUMTION

En omedelbar konsekvens av ökad tillgänglighet av alkohol är en kraftigt ökad alkoholkonsumtion, något som forskare och experter inom folkhälsa har slagit fast i en rad studier. I en sammanslagning av 18 studier kunde medianökningen av alkoholkonsumtion uppmätas till hela 44,4 procent efter att marknaden öppnats för privata aktörer!

DE STÖRSTA FÖRLORARNA ÄR BARN OCH UNGA

400 000 barn och unga i Sverige lever med en förälder som redan dricker för mycket. En ökad tillgänglighet på alkohol skulle i dessa familjer vara inget mindre än förödande.

…och just därför spelar det så stor roll hur och var alkohol säljs.

Lär dig mer om gårdsförsäljningsfrågan här!
Tillbaka till sidtoppen

Beställ och skicka snygga kampanjvykort

Fyll i formuläret nedan och få två snygga, grafiska kampanjvykort hem i brevlådan! Vykorten kan du till exempel använda såhär:

  • Skriv några rader om varför du tycker att gårdsförsäljning av alkohol är en dålig idé och skicka till dina lokalpolitiker
  • Sätt upp på arbetsplatsen för att uppmärksamma kollegorna på frågan
  • Skicka till en vän
  • Sätt upp hemma som en färgglad motivationshöjare

Vykorten finns i en begränsad upplaga. Vi uppdaterar sidan så snabbt vi kan om de tar slut, med förbehållet att det kan bli ett litet glapp om de visar sig ha en strykande åtgång.

Tillbaka till sidtoppen

Bilder till sociala medier

För att göra ditt eget kampanjande lite lättare har vi förberett några sociala medie-bilder du gärna får använda, om du vill. Allra bäst effekt får man i sociala medier genom att formulera sig efter eget huvud och hjärta, så därför finns inga färdiga sägningar och uttryck – men känn dig fri att kopiera så mycket du vill från våra formuleringar här på sidan om du skulle drabbas av skrivkramp!

#INTEPÅMINGÅRD

Använd gärna hashtaggen #intepåmingård när du delar bilderna eller skriver om gårdsförsäljning i sociala medier.

Klicka på bilderna nedan för att se dem större. För att spara, högerklicka på bilden och välja ”Spara”.

Tillbaka till sidtoppen

Tack för ditt engagemang – du är fantastisk!