Emil Juslin
Forskningen ska styra vår alkoholpolitik istället för alkoholindustrins vinstmarginaler
2024 är ett avgörande år för den svenska alkoholpolitiken. Förutom att sakpolitiken alltmer präglas av näringspolitiska intressen på bekostnad av folkhälsan sker även en större utvärdering av effektiviteten av den svenska alkoholpolitiken.
Om vi bortser från det aktuella politiska läget så borde en utvärdering av den svenska alkoholpolitiken vara lätt. Det har nämligen aldrig funnits så mycket fakta om alkoholpolitikens effektivitet, både i Sverige och internationellt, som det finns idag.
Vi vet till exempel tydligare än någonsin att Systembolaget räddar liv, inte minst genom att se den försämrade folkhälsan i länder och regioner som avvecklat sina alkoholmonopol. Viktiga indikationer för politikens syfte går också åt rätt håll, såsom att alkoholkonsumtionen bland unga i Sverige minskat drastiskt senaste åren. Vi ser även hur fler länder anammar en folkhälsobaserad alkoholpolitik och att globala organisationer som WHO och OECD allt oftare lyfter fram alkoholpolitiska åtgärder som ett sätt att främja ett bättre samhälle.
Så om forskningsläget styr lär utredningen visa både att den svenska politiken fungerar, och att den borde förstärkas. Trots det finns det en stor oro bland folkhälsoaktörer kring den pågående utredningen. Anledningen är inte forskningsläget, utan anledningen är var utredningen har sitt ursprung.
Bakgrunden till den pågående utredningen grundar sig på en rapport som är framtagen av forskare med direkt anslutning till näringslivet. Trots stark kritik från egentligen ett enat forskningsfält har rapporten fått fäste inom politiken och framför allt bland aktörer som av näringspolitiska skäl skulle vilja se en annan politik. På många sätt är det inte så konstigt – den svenska alkoholpolitiken är direkt fientlig för industrins vinstmarginaler.
Det är i denna kontext som denna utredning existerar – I en strid mellan folkhälsan och näringspolitiken. Dess resultat kommer på många sätt beskriva framtiden för politiken. Ska den vara till för att skydda alla de människor, och framför allt barn, som drabbas av alkoholens skadeverkningar? Eller ska den vara till för att hitta sätt för alkoholindustrin att stärka sina vinstmarginaler på bekostnad av samhället?