EU-rättslig analys av gårdsförsäljning visar att regeringens förslag strider mot EU-RÄTTEN samt pressinbjudan till seminarium om gårdsförsäljning

Måndagen den 24 juni – 06.04

Gårdsförsäljning och monopol – är det möjligt? Det är rubriken på det seminarium som IOGT-NTO är medarrangör till. I samband med seminariet lanserar IOGT-NTO även en EU-rättslig analys av regeringens gårdsförsäljningsförslag som visar att förslaget skulle avskaffa Systembolagets monopol.

Tillsammans med SLAN (Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor) och U-FOLD (Uppsala universitet) bjuder IOGT-NTO in till seminariet för att diskutera gårdsförsäljningsfrågan.

Vid seminariet deltar en bred panel beståendes av forskare, experter och politiker, däribland riksdagsledamöterna Karin Sundin (S) och Christofer Bergenblock (C). I samband med seminariet lanserar IOGT-NTO även en rykande färsk EU-rättslig analys av regeringens gårdsförsäljningsförslag. Den EU-rättsliga analysen lanseras exklusivt för journalister och politiker under veckan. IOGT-NTO finns också tillgängliga på plats i Almedalen för att kommentera samt delge analysen.

Slutsatserna i analysen är väldigt tydliga, något som även IOGT-NTO har varit ända sedan utredningen genomfördes, att gårdsförsäljning inte är förenligt med varken EU-rätten eller med folkhälsan. Att införa gårdsförsäljning är ett stort hot mot hela samhället” säger Lucas Nilsson förbundsordförande.

Den EU-rättsliga analysen har både analyserat remissvar som regeringen har mottagit, utredningens förslag från 2021, regeringens förslag och vissa av socialdepartementets interna arbetsdokument i frågan.

 

Praktisk information om seminariet: Föranmälan för press senast 25 juni 14.30 via SMS till Ponthus Jessmor, se presskontakt. Ange namn, redaktion och i vilken funktion du vill delta. Deltagande sker i mån av plats. Insläpp från 15.45. B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, ”Sal B24”

För att läsa mer om seminariet, se Almedalsguiden:

https://almedalsveckan.info/program/69941

 

DEN EU-Rättsliga analysen

EU-Rättslig analys av regeringens förslag att införa gårdsförsäljning av alkohol

Kontakt

Ponthus Jessmor
Presskontakt
0767 65 05 01
[email protected]

 

IOGT-NTO vill öka individens frihet och bidra till ett tryggare samhälle där ingen far illa av alkohol eller andra droger. IOGT-NTO är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation vars verksamhet vilar på nykter grund och syftar till att stärka demokrati och solidaritet. vi är idag den viktigaste samhällsaktören med mål att minska skadorna från alkohol och andra droger.

 

Presskontakt för journalister

 

LÄS PRESSMEDDELANDET PÅ CISION HÄR