Var tionde vuxen som annars dricker alkohol väljer alkoholfritt under julen efter att ha blivit förälder. Ytterligare 4 av 10 dricker mindre under julhelgen än vad de gjorde innan de fick barn, enligt en färsk Sifo-undersökning gjord av IOGT-NTO-rörelsen.

Mammorna skippar alkohol i större utsträckning än papporna under julhelgen, 12 % bland mammorna jämfört med 6 % bland papporna. Och yngre föräldrar minskar sin konsumtion i större utsträckning än äldre föräldrar.

4 av 10, av de föräldrar som annars dricker alkohol, ser även till att någon är nykter under julhelgen ifall att det händer något.

– Det är också tydligt att enskilda människor kan påverka mer än de tror. När de väljer att ta en vit jul, blir det lättare för andra att följa efter, säger Mona Örjes.

Drygt 3 av 10 menar att de skulle dricka mindre, eller avstå helt från alkohol, om de visste att någon annan i sällskapet tog en vit jul.

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo. Under perioden 27 november-10 december 2017 har ca 1 000 intervjuer genomförts med män och kvinnor 16-74 år i Sverige.