Den här artikeln vill i all välmening visa hur vi ska minska på alkoholkonsumtionen i sommar. Dessvärre bekräftar tipsen till stor del alkoholnormen och rekommendationen är att vi anpassar oss efter den. Att förväntningen är att alla vuxna kan och vill dricka alkohol.

Vi vill gärna belysa varför:

  1. Rubriken ”Så slipper du dricka för mycket i sommar!” Vem tvingar dig att dricka? Är det så att grupptrycket är så starkt eller att förväntningarna på att du ska dricka är så starka att du ibland dricker alkohol fast du inte vill? Kanske förväntningen inte finns men upplevs ändå?
  2. Citat av alkoholterapeut Thomas Boman: ”En bra regel att sätta upp för sig själv är att stanna upp precis när man känner att berusningen kommer och stanna kvar där ett tag. Drick vatten en stund innan du kanske tar ytterligare ett glas någon timme senare. Det är ingen idé att skynda på, för du får det inte bättre än när du bara är lättare berusad.”

    Är det inte märkligt att rådet från en alkoholterapeut är att sluta dricka när berusningen kommer, för en liten stund? Skynda inte för om du dricker sakta kan du dricka hela kvällen? Faktum är att alkohol faktiskt inte är bra för kroppen, ju mer du dricker desto skadligare är det. Inga studier har hittills kunnat bevisa hälsofördelar med alkohol, däremot att alkohol orsakar bland annat cancer.

  3. Komma för sent till festen för att undvika fördrinken? Smutta lite på den för att inte verka otrevlig? Är det inte värden som är otrevlig som inte bjuder på alkoholfritt för den som inte vill eller kan dricka alkohol?
  4. Vi rekommenderas att låtsas dricka alkohol och till och med spela lite berusade. Betyder det att det skulle vara otrevligt att dricka alkoholfritt och att prata med folk utan att vingla och sluddra?
  5. De efterföljande tipsen går stick i stäv mot de första. Du ska strunta i omgivningen och skaffa nya vänner, förklara varför du inte dricker och lämna betalkortet hemma. Som motförslag tipsar vi dig om att dricka precis vad du vill och att ta med dig en flaska god alkoholfri dryck till värden. På frågan varför du inte dricker kan du ställa motfrågan ”Varför dricker du?” för att belysa att svaret är oväsentligt. Varje person fyller glaset med det den vill. Om du behöver lämna bilen eller betalkortet hemma för att kunna låta bli att dricka alkohol behöver du antagligen se över ditt beteende kring alkohol.