Hur känner man sig som barn efter att vuxna har tagit ett par glas vin? Den frågan vill årets Vit jul-kampanj lyfta och samtala kring.

Under alla år som IOGT-NTO-rörelsen arbetat med Vit jul-kampanjen har samma motargument dykt upp: ”Barnen märker inte om jag dricker några glas till maten”. Men undersökningar visar att barn märker skillnad i vuxnas beteende på ett mycket tidigare stadium än vad vuxna själva tror. Så i år tar kampanjen ett annat grepp och frågar barnen istället: Hur mycket kan man dricka innan man förändras?

– Vi vill få vuxna att sätta barnen i centrum under julfirandet och fundera på hur man bäst gör julen till barnens högtid. Förhoppningsvis får filmen människor att samtala med varandra om vad som är viktigt under julen – och då tror jag att närhet och närvaro är viktigare än alkohol, säger Mona Örjes, ordförande Junis, IOGT-NTO-rörelsens barnorganisation.

– Barnen har svarat ungefär det som brukar dyka upp när man frågar om vuxnas drickande. Det som den vuxne tycker känns skojigt och mysigt upplever barnen snarare som konstigt och obehagligt, fortsätter Mona Örjes.

Här kan du se filmen.
Här kan du läsa mer om Vit jul-kampanjen