Rätt vård i rätt tid

Att minskad efterfrågan av alkohol är det mest effektiva sätt att minska alkoholkonsumtion och därmed alkoholskador är det ingen tvekan om. Samhället måste samtidigt se till att personer som på olika sätt utsatts för alkoholskador får adekvat hjälp. Endast en av tio personer med alkoholproblem nås av vården. Det finns i dag flera evidensbaserade behandlingsmetoder för alkoholberoende, men de insatserna är sällan prioriterade och systematiskt använda inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Ungefär 4,4 procent av Sveriges vuxna befolkning uppskattas ha ett beroende av alkohol, ca 330 000 personer. En stor majoritet av dessa har en god social situation. Men de som förutom beroende också har sociala problem uppgår ändå till många tiotusen tals personer. Vård- och behandlingsinsatser måste därför anpassas efter individen. För dem med sociala problem är behandlingen mot beroende bara en del av de insatser som behövs. För effektiva och hållbara resultat krävs ett helhetsperspektiv som kan handla om bostad och jobb eller meningsfulla sammanhang och nya sociala kontakter. Här kan civilsamhället spela en mycket viktig roll. Kamratstöd är en viktig insats som kan vara helt ovärderlig. Även för vård spelar idéburna organisationer en viktig roll.

Samordningen och samarbetet mellan olika aktörer med ansvar för vård och omsorg – främst kommuner och regioner – måste bli bättre. Personer med samsjuklighet med beroende och annan psykiatrisk diagnos är särskilt utsatta.

Att förstärka brukarinflytandet är angeläget både på individ- och verksamhetsnivå, till exempel genom brukarrevisioner.

Det är viktigt att samhället erbjuder stöd till individer med alkoholproblem eller beroende av alkohol, men också till familjer och andra närstående.

IOGT-NTO vill:

  • Att alla barn, anhöriga och medberoende till den beroende får stöd, hjälp och vård.
  • Att en välfungerande och samordnad vårdkedja byggs upp kring de individer som behöver mest stöd och hjälp med sina alkoholproblem.
  • Att sjukvården och socialtjänsten kartlägger alkoholproblem ur ett anhörigperspektiv och erbjuder stöd till familjer och andra närstående.
  • Att civilsamhället bjuds in att bidra med relevanta länkar i vårdkedjan.
  • Att vård och behandling samordnas mellan kommuner och regioner så att ingen faller mellan Detta är särskilt viktigt för personer med samsjuklighet med beroende och annan psykiatrisk diagnos.
  • Att primärvård, företagshälsovård samt annan hälso- och sjukvård systematiskt använder metoder för tidig identifiering av alkoholproblem och beroende samt alltid erbjuder rådgivning och lämplig behandling.