Freda politiken och forskningen från alkoholindustrins inverkan
Det finns en inneboende konflikt mellan alkoholindustrins intresse och allmänintresset som är omöjlig att överbrygga. Den grundar sig i att industrin agerar för att öka sin försäljning medan allmänintresset är att hålla alkoholförsäljningen nere. Det är också egenintresset som motiverar alkoholindustrin att spendera pengar på lobbying, betala för forskning och det som kallas ”Corporate Social Responsibility”. I grunden utgör sådana utgifter snarare investeringar med förväntad framtida avkastning i form av ökat förtroende för företaget och därmed ökad försäljning.
En växande samling bevis runtom i världen visar hur alkoholindustrin, liksom tobaks- industrin, metodiskt och konsekvent arbetar för att motarbeta och underminera folkhälso- politiska initiativ på alla olika nivåer. Särskilt viktiga områden som forskning, politik och offentlig sektor behöver därmed skyddas från alkoholindustrins påverkan. Motståndskraft förstärks bäst genom en kombination av kapacitets- och medvetandehöjande insatser, konkreta förhållningsregler samt genom att samverkan med alkoholindustrin måste avnormaliseras på alla nivåer.
IOGT-NTO vill freda politiken och forskningen från alkoholindustrins inverkan.
Transparenta politiska beslutsprocesser som exkluderar alkoholindustrin
Alkoholindustrins affärsmodell bygger på att de säljer en skadlig och beroendeframkallande produkt och de är nästan helt beroende av lobbying för att hindra reglering och därigenom säkra och öka sina framtida vinster. Alkoholindustrin har tillsammans med tobaksindustrin och andra ohälsosamma sektorer därför under lång tid utvecklat avancerade påverkans- taktiker och tekniker med ett mål: att stoppa, underminera och försena lagstiftning som begränsar försäljningen av deras produkter. För att skydda folkhälsopolitiken mot intresse- konflikter krävs förstärkta transparensregler och ett erkännande från beslutsfattare att alkoholindustrin inte har med politiska processer med konsekvenser som rör folkhälsan att göra.
IOGT-NTO vill:
- Att möjligheten för alkoholföretag att rekrytera högt uppsatta beslutsfattare och myndighetspersonal ytterligare begränsas.
- Att ett register för lobbyister införs i Sverige där kontakter med beslutsfattare och myndigheter tillgängliggörs för allmänheten.
- Att svenska beslutsfattare på alla nivåer exkluderar alkoholindustrin från politiska processer som berör folkhälsopolitiska frågor.
Ett samhälle med kraft att stå emot alkoholindustrins påverkansförsök
Alkoholindustrin har alltid och kommer alltid ha ett intresse av att ta sig in i och påverka olika maktcentra i samhället. Kunskap om alkoholindustrins intressekonflikt och alkoholens negativa samhällseffekter är en hörnpelare i att bygga motståndskraft mot påverkansförsök. För resurskänsliga aktörer, inte minst civilsamhället, forskningen och offentlig sektor, är även stabil finansiering en förutsättning som bidrar till att bygga motståndskraft.
IOGT-NTO vill:
- Att långsiktig offentlig finansiering av alkohol- och folkhälsoforskning skapas för att ta bort beroendet av forskningsmedel från alkoholindustrin.
- Att alla myndigheter får tydliga riktlinjer att inte samarbeta med eller på andra sätt framhäva eller gynna alkoholindustrin.
- Att skade- och konsumtionsdata av hög klass utarbetas och tillgängliggörs utan inflytande från alkoholindustrin.
- Att Folkhälsomyndigheten tillförs kompetens och ett kunnigt och engagerat ledarskap i alkoholfrågan som en viktig folkhälsofråga och därefter ges ett tydligt folkbildande uppdrag om omfattningen av alkoholens skadeverkningar på individer, samhälle och ekonomi, liksom om effektiva förebyggande åtgärder.
- Att utbildningar och förebyggande program inom offentlig sektor utvecklas och genomförs utan inblandning från alkoholindustrin.
- Att näringslivets organisationer sjösätter ett internt arbete riktat till sina medlemsföretag för att synliggöra alkoholens negativa roll i samhällsekonomin, produktiviteten och företagens kostnader.
- Att alkoholindustrins representanter utesluts från policy- och beslutsprocesser samt andra forum på EU-nivå.
En global arena med folkhälsa i förgrunden
Internationellt samarbete är avgörande för att tackla de gemensamma utmaningar världen står inför. Oavsett nivå behöver det internationella samarbetet präglas av höga ambitioner i folkhälsofrågor. Sverige kan som en respekterad kraft i internationella forum spela en avgörande roll för att stärka arbetet med en förebyggande alkoholpolitik. Förutom Världs- hälsoorganisationen WHO gäller detta också internationella organisationer som ILO, UNICEF, WTO, UNDP, UNFPA, UNAIDS, UNDOC och Världsbanken.
IOGT-NTO vill:
- Att en global ramkonvention för alkoholkontroll införs med målsättning att exkludera alkoholindustrin från folkhälsopolitiska frågor.
- Att alkohol och andra hälsoskadliga varor helt undantas i
- Att alkohol inte behandlas eller benämns som ett livsmedel i internationella avtal och
- Att mer av svenskt bistånd ska kunna användas till alkoholförebyggande
- Att Sverige aktivt och tydligt driver på för en evidensbaserad alkoholpolitik inom Världshälsoorganisationen (WHO) och andra internationella organisationer.
- Att Sverige aktivt och tydligt driver på för en evidensbaserad alkoholpolitik, som är befriad från inflytande från alkoholindustrin, inom Världshälsoorganisationen och andra internationella organisationer.