Behåll matkravet för att skydda folkhälsan
Regeringen planerar att avskaffa det så kallade mat- och kökskravet, reglerna som innebär att den som vill servera alkohol till allmänheten måste ha ett kök och erbjuda lagad mat.
Mat- och kökskravet är en viktig detalj i den svenska alkohollagen för att skydda folkhälsan. Den bidrar till att vi har restauranger med en hög standard, där sociala upplevelser står i centrum, inte ren spritförsäljning. När mat- och kökskravet tas bort öppnas dörren för fler shotsluckor, där fokus är på snabb och billig alkohol, snarare än på kultur, gemenskap och kvalitet.
Konsekvensen blir att seriösa aktörer riskerar att trängas undan. Det är inte kulturarrangören, kvarterskrogen eller matentreprenören som gynnas av förändringen, utan de verksamheter som har som affärsidé att maximera alkoholintaget.
Konsekvenserna för folkhälsan är också tydliga. Ökad tillgång till alkohol, särskilt i miljöer där mat inte längre erbjuds, leder till ökad konsumtion – och därmed också till fler alkoholrelaterade skador och sociala problem. Folkhälsomyndigheten och tidigare statliga utredningar har båda konstaterat att mat- och kökskravet är viktiga skyddsfaktorer för att begränsa alkoholens skadeverkningar.
Vi vill se en politik som stärker människors hälsa, inte riskerar den. Vi vill se en politik som främjar verklig trivsel och fler upplevelser för fler: satsningar på kultur, evenemang, matfestivaler och mötesplatser som stärker gemenskapen. Det är så vi kan göra Sverige roligare, utan en dyr samhällelig baksmälla.