Spotting alkoholreklam
Vad kan jag göra mer?
Ifall du har hittat dålig alkoholreklam följer här lite steg på hur du även kan hjälpa till att stoppa alkoholreklamen. Oavsett vilken reklam du har hittat, laglig som olaglig, går den alltid att stoppa.
Olaglig reklam
Olaglig reklam stoppar du bäst genom att anmäla till Konsumentverket som är ansvarig för att upprätthålla reglerna för alkoholmarknadsföring. För att anmäla till Konsumentverket följer du följande steg:
Steg 1: Ta en bild eller skärmdump på reklamen, om möjligt. Det är viktigt med bevis
Steg 2: Besök anmalan.konsumentverket.se
Steg 4: Klicka på ”Jag vill anmäla”
Steg 5: Klicka på ”Marknadsföring och avtalsvillkor”
Steg 6: Klicka på ”Avtal, pris, säljmetod och marknadsföring”
Steg 7: Fyll i formuläret med namn på företaget. Förklara var och när du såg reklamen, om minderåriga drabbats och varför du anser att den bryter mot lagen. Bifoga bilder som bevis och om du vill ha en bekräftelse, ditt namn och mailadress. Du kommer inte att få någon respons på din anmälan från Konsumentverket.
Så! Nu har du hjälpt till att stoppa olaglig alkohlreklam. Meddela gärna oss på [email protected] om du väljer att anmäla alkoholreklam. Du hittar även här ett dokument som beskriver vad som är olaglig alkoholreklam.
Anmäl till Konsumentverket Vad säger alkohollagen?
Andra sätt att stoppa dålig alkoholreklam
All reklam du anser olämplig eller dålig kan du också anmäla till andra instanser. Många kommuner och företag har alkoholpolicys där de till exempel ämnar att skydda barn och unga från alkoholens skador. Då kan det vara bra att påpeka att tillåta påträngande alkoholreklam är att gå emot den intentionen att skydda unga. Här följer några förslag:
- Fast reklamskylt med alkoholreklam i en sporthall – kontakta den politiker som ansvarar för fastigheter i din kommun, då det oftast är kommunen som äger sporthallen. Du kan även kontakta sportklubben, som är de som tar emot sponsringen.
- Reklam i annan fastighet ägd av kommunen – kontakta kommunens fastighetsbolag eller ansvarig politiker. Du kan söka dig fram genom kommunens hemsida för att hitta kontaktuppgifter.
- Alkoholsponsring av t.ex. idrottslag eller evenemang – Kontakta arrangören/klubben direkt, alternativt kontakta kommunen som ofta ger ekonomiskt stöd till evenemang och sportklubbar i deras kommun för att höra deras bild av frågan.
- Påträngande reklam i anslutning till eller på ett serveringsställe – kommunens miljökontor. Du kan söka dig fram på kommunens hemsida för att hitta kontaktuppgifter och information om hur du gör en anmälan.
- Påträngande reklam i anslutning till eller på ett serveringsställe – kommunens miljökontor. Du kan söka dig fram på kommunens hemsida för att hitta kontaktuppgifter och information om hur du gör en anmälan.
- Påträngande reklam i anslutning till gårdsförsäljning – Också kommunens miljökontor men här kan vissa kommuner ännu inte etablerat rutiner. Du kan söka dig fram på kommunens hemsida för att hitta kontaktuppgifter och information om hur du gör en anmälan.
- Reklam i lokaltrafiken – anmäl till regionen och kontakta regionpolitiker med ansvar för trafiken. Du kan söka dig fram på regionens hemsida för att hitta kontaktuppgifter.
- Alkoholreklam i tidningar – Ta kontakt med ansvarig utgivare på tidningen i fråga.
För att underlätta finns här nedan två brevmallar som kan användas i utskick till kommuner, företag och andra som tar emot alkoholreklam. Det går också bra att höra av sig till oss i kansliet på [email protected] om ni vill ha hjälp hur ni kan klaga på alkoholreklam ni har hittat.
Brevmall för politiker Brevmall till arrangörer, företag eller klubbar