Våga prata om alkohol 2025
– Spotting alkoholreklam

Alkoholreklamen finns överallt omkring oss. I våra mobiler, på våra gator och på våra sportarenor.

Trots att forskningen är tydlig att alkoholreklamen ökar konsumtionen av alkohol, framför allt bland unga, fortsätter den flöda. Med internet har det även blivit lättare för alkoholindustrin att göra reklam och att undvika den lagstiftning vi har för att skydda oss mot industrin.


Årets kampanj ”Spotting alkoholreklam” syftar till att synliggöra alkoholindustrins reklam och få till en förändring.

Uppgiften är enkel:
1. Fota eller filma av alkoholreklam som du hittar runtomkring dig.
2. Skriv en motivering varför du tycker alkoholreklamen är störande
3. Skicka in reklamen på något av sätten nedan.

Tack för att du hjälper till att Spotta, och stoppa, alkoholreklamen!

Skicka in dina tips

Skicka in tips på sms

Du kan skicka in ditt tips på sms till nummer 0767650501.
Det går även att skicka som meddelande via WhatsApp eller Signal.
Kom ihåg att uppge namn och varför du tycker att reklamen är dålig!

Skicka in tips på mejl

Du kan skicka in ditt tips på mejl till adressen [email protected]
Kom ihåg att uppge namn och varför du tycker att reklamen är dålig!

Vanliga platser för alkoholreklam

Här är några vanliga platser där alkoholreklam, eller reklam för alkoholfria produkter från alkoholproducenter, ofta förekommer för att underlätta ert letande.

  1. Sociala medier (Facebook, Instagram, TikTok m.fl.)
    Reklam förekommer både som annonser och i form av inlägg från profiler eller företag. Det kan också ske genom subtil produktplacering.
  2. Influencers och kändissamarbeten
    Många kända personer gör reklam genom sponsrade inlägg eller lanserar egna alkoholprodukter. Även reklam för alkoholfria alternativ kan användas som en form av ”alibireklam”.
  3. TV och streamingtjänster
    Även om direkt alkoholreklam är begränsad i Sverige, görs ofta reklam för alkoholfria varianter av kända märken, vilket fungerar som marknadsföring.
  4. Tidningar och magasin (både tryckta och digitala)
    Alkoholreklam syns ofta i annonser i livsstils- och mattidningar. Även här används ibland alkoholfria produkter som ett sätt att kringgå regler.
  5. Utomhusreklam
    Reklam för alkoholfria alternativ (alibireklam) förekommer ofta på reklamtavlor, kollektivtrafik, bussar och tunnelbanor.
  6. Evenemangssponsring (t.ex. musikfestivaler)
    Alkoholindustrin sponsrar ofta festivaler och andra stora publika evenemang. Ibland är loggor och namn på alkoholprodukter synliga trots regler.
  7. Sport och idrottssponsring
    Många sportklubbar och arenor har sponsring från alkoholproducenter, ofta i form av reklam för alkoholfria produkter. Dessa används som en legal väg att marknadsföra alkoholvarumärken.

Några vanliga frågor och svar

Varför fokuserar vi på att stoppa alkoholreklamen?

Alkoholreklam är en av de största drivkrafterna bakom ökad alkoholkonsumtion. Den påverkar inte bara vuxna – barn och unga är särskilt sårbara. Forskning visar att alkoholreklam kan leda till en tidigare alkoholdebut och ökat berusningsdrickande bland unga. Sverige, som länge försökt begränsa marknadsföringen av alkohol, misslyckas med detta i dagens samhälle då barn och unga, framför allt genom sociala medier, möter över 13 000 alkoholbudskap varje år.

Genom att synliggöra just hur påträngande och omfattande alkoholreklamen är i samhället hoppas vi kunna få en lagförändring och skydda våra barn och unga.

 

Varför spottar vi även efter alkoholfri reklam? (så kallad Alibireklam)

Alibireklam innebär att ett alkoholföretag marknadsför sina alkoholfria produkter – till exempel en alkoholfri öl eller cider – men använder samma varumärke, design, logotyp och känsla som deras alkoholhaltiga drycker. På så sätt bygger de varumärkeskännedom och lojalitet, vilket i praktiken också gynnar deras alkoholhaltiga produkter, utan att direkt bryta mot reklamlagarna för alkohol.

Studier har visat att människor, men framför allt barn och unga, inte uppfattar någon skillnad på den alkoholfria reklam och alkoholreklam utan effekten blir densamma. Därför bör reklam av kända alkoholmärken ses som alkoholreklam på samma sätt. Då den reklamen fortfarande påverkar konsumenter, urvattnar alkohollagen och leder til ökade alkoholskador.

Hur brister den svenska lagstiftningen idag?

Den svenska lagen om alkoholmarknadsföring har allvarliga brister som gör att fler exponeras av alkoholindustrins marknadsföringsmetoder, och framför allt att barn och unga exponeras för reklam trots existerande regler. Problemen kan sammanfattas i två huvudsakliga punkter:

1. Lagen kringgås med alkoholfria alternativ

Många alkoholproducenter marknadsför alkoholfria versioner av sina produkter – ofta med samma varumärke, logotyp och design som de alkoholhaltiga motsvarigheterna.
Syftet är tydligt: att öka igenkänning och skapa en positiv bild av varumärket. Trots att det formellt inte rör sig om alkoholreklam, får det samma effekt – och dessutom tillåts den här typen av reklam i fler kanaler och når därmed ännu fler, inklusive barn och unga. Här behövs ett så kallat Alibiförbud, dvs att alkoholfria produkter inte får marknadsföras om de delar varumärke med en alkoholhaltig produkt.

2. Lagen ignoreras utan konsekvenser

Den svenska lagstiftningen har stora luckor när det gäller marknadsföring i digitala medier. Eftersom reglerna online är vaga och påföljderna få eller obefintliga, bryts lagen ofta utan att det leder till några konsekvenser. Ett vanligt exempel är så kallade ”vinkändisar” – offentliga personer som marknadsför egna viner i sociala medier. Enligt svensk lag får en personer inte ingå i en reklambild, men dessa brott anmäls sällan och leder sällan till åtgärder.

Skicka in ditt tips i formuläret

För tillfället har vi lite tekniskt strul med formuläret. Skicka gärna in din dåliga alkoholreklam via Mail och SMS så länge.