VIT JUL

Sedan 2007 driver vi varje år kampanjen Vit jul där vi arbetar för att synliggöra frågan om missbruk och riskbruk av alkohol och droger under julledigheten och vilken påverkan det har på barn och unga.

Vi vill förändra alkoholnormen så att fler föräldrar och andra vuxna som firar jul tillsammans med barn, automatiskt väljer att avstå alkohol och andra droger.

Vi arrangerar också Vit jul-aktiviteter under jullovet för tusentals barn och unga. Aktiviteterna är gratis och öppna för alla – något vi vet kan göra extra stor skillnad för de barn och unga som lever i utsatthet.

De aktiviteter som genomförs varierar mycket och i coronatider blir det förstås i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Exempel på aktiviteter som genomförts tidigare år är utflykter, pulkaåkning, filmvisning, spelkvällar, pepparkaksbak mm.

För många barn och unga är det fantastiskt att bara kunna hänga med kompisar och nyktra vuxna oavsett vad man gör tillsammans.

Om man vill engagera sig i kampanjen kan man t ex sprida information om kampanjen via sina egna sociala kanaler eller kanske ställa upp som ledare vid aktiviteter som ordnas lokalt. Det finns också möjlighet att köpa fina julklappar i vår gåvoshop, skänka en gåva och/eller bli månadsgivare.

Vit jul har en egen kampanjsida www.vitjul.se  som uppdateras och är aktiv under kampanjperioden i december.

Kampanjen genomförs tillsammans med övriga förbund inom rörelsen.

Information till IOGT-NTO:s medlemmar om årets kampanj finns i rutan nedan.