Gunvors bakskola

Kul att du hittat hit! Under IOGT-NTO:s heldigitala kongress sommaren 2021 så hade Gunvor Nygren ett uppskattat inslag med sin bakskola. Nu bjuder hon på recept till ett lika delar gott som vackert doppebröd till jul. God spis!

Doppebröd från Visingsö

(…eller ”dekorerade bröd”)

Du behöver:

  • 50 g smör
  • 1 l mjölk (ev hälften vatten, hälften mjölk)
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 l rågsikt
  • 4-5 dl vetemjöl

Gör såhär:

  • Smält fettet, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
  • Smula i jästen och lös upp den, blanda i rågsikt till en lös deg och låt jäsa.
  • Tillsätt salt, resterande rågsikt och ev lite vetemjöl och arbeta ordentligt.
  • Ta upp degen på bakbordet och arbeta in vetemjöl tills degen känns lätthanterlig.
  • Dela degen i fyra delar och lägg undan den minsta till dekorationerna.
  • Dela de övriga på mitten och forma 6 runda, platta bröd.
  • Arbeta in ytterligare lite vetemjöl i den sista delen och ta en lite bit i taget och kavla tunt och gör dekorationer (t ex med små pepparkaksmått) och lägg på bröden.
  • Låt jäsa och nagga med gaffel mellan dekorationerna. Pensla ev med lite olja och vatten på dekorationerna.
  • Grädda i 225 grader ca 15 min.