Glasklar

Glasklar var ett initiativ från IOGT-NTO-rörelsen som syftade till att bryta tabut och tala klarspråk om alkoholen och dess konsekvenser, för enskilda individer och för samhället i stort. För att nästan alla påverkas.

Hundratals berättelser har strömmat in sedan Glasklar lanserades i maj 2017. Hjärtskärande berättelser från män och kvinnor i alla åldrar; barn som vuxit upp i familjer med missbruk och tagit ansvar för småsyskon, mammor och pappor som plågades av livslång skuld inför barnen, personer som på sitt arbete drabbades av andras drickande och personalfester som alltid spårade ur.

Alkoholen är ett av våra största samhällsproblem. Den står i vägen för människors frihet, personliga utveckling och hälsa. Det visste vi redan innan Glasklar. Men era berättelser fick oss att ytterligare öka ansträngningarna för att pressa ner alkoholkonsumtionen, för att varje barn ska ha en trygg vuxen och för att ingen människa ska fara illa av alkohol eller andra droger.

Ett varmt och innerligt tack till alla er som delat med er!

Nedan kan du läsa citat från de berättelser vi har ha fått in. Vi har valt att göra dessa anonyma med respekt för de som har gett oss dem.

”Ellen”

”När baren satte stopp för vårt drinkrace fick vi syn på ett stängt barskåp med dyr visningssprit, bröt oss in i det och fortsatte festa. Vi hann krascha hela lobbyn, innan vi gick upp och röjde sönder hotellrummet. Våra företagsfester spårade alltid ur.

 

”Tomas”

”Lite för ofta, lite för full, av lite för BRA anledningar. Man kommer på hur många bra drycker, mängder, tillfällen och orsaker som helst, för att kunna fortsätta dricka. Du vet, du vet så väl. Att du inte har koll på rätt mängd, rätt orsak, eller rätt skäl för att dricka. Du bara måste: för att döva, för att orka, för att komma i fas eller bara för att våga säga som det är.”

 

 

”Jelena”

”Jag minns att jag var rädd, ständigt och jämt, för vad som skulle hända när de drack. Jag var livrädd för att bli lämnad ensam. Jag lärde mig att se tidiga tecken. En förändring i röstläget, ett annat sätt att röra sig. Jag kunde höra det på stegen och blev skakig av minsta förändring.”

”Marie”

”Jag hade konstant dåligt samvete gentemot barnen. Jag kunde överkompensera och köpa en massa leksaker. Men det enda de ville ha var ju en nykter mamma.”

”Evert”

”I augusti går min fru i pension och jag är väldigt rädd att hennes drickande då kan eskalera tills det blir ohållbart. Jag är rädd att hon blir en bag in box-lady, jag ser redan nu tendenser till det. Så länge det finns alkohol i någon form hemma så hittar hon på anledningar att dricka.”

Glasklar – berättelsen om dig och alkoholen

Du som inte kan sluta. Som har slutat. Vill sluta. Eller tänker att du kanske borde.

Du som är barnet, mannen, flickvännen, kollegan, den som blir sviken. Den som sviker.

Var tionde svensk har ett problematiskt förhållande till alkoholen. Ett förhållande som tär på andra förhållanden; relationer, arbete, barn.

För nästan alla påverkas.

Vi måste prata om detta och vi måste lyssna noga. Vi måste bry oss, bryta tabun, sluta ducka.