Vi påverkar i EU
Som politisk assistent i EU-frågor bidrar du till att nykterhetsrörelsen är en fortsatt viktig samhällsaktör som verkar för en förbättrad folkhälsopolitik genom stärkt alkoholpolitik i Sverige och EU. Det innebär att du bland annat är med och bevakar och påverkar politiska processer i EU, tar fram, utvärderar och förklarar policyförslag på det alkoholpolitiska området, representerar våra två förbund och etablerar nya viktiga relationer med beslutsfattare och civilsamhällesaktörer.
Under året kommer du få arbeta med ett flertal spännande policyfrågor som:
- Att etablera våra alkoholpolitiska frågor bland parlamentariker efter EU-valet 2024
- Införandet av obligatoriska ingrediensförteckningar på alkoholdrycker
- Införandet av hälsovarningar på alkoholdrycker
- Frågan om Cannabislegalisering i Tyskland, och dess eventuella påverkan på Sverige och EU
Du arbetar under handledning av den politiska sekreteraren på Brysselkontoret samt nära andra europeiska civilsamhällesorganisationer som är aktiva i folkhälsofrågor. Brysselkontoret har också ett nära utbyte med kansliet i Stockholm och i tjänsten ingår därför arbetsuppgifter kopplade till det nationella påverkansarbetet. Arbetsuppgifterna är varierande och idéburna, vilket kräver en hög grad av egen initiativförmåga. Arbetet utgår från kontoret, vilket också innebär att du exempelvis kan få ta emot besöksgrupper eller organisera seminarium.
En inblick i Brysselkontorets arbete kan du se här:
”DE LOBBAR FÖR FOLKHÄLSAN” – LÄS ARTIKELN I ACCENT
”EU i fokus: lobbyism” – titta på UR Play
AB Inbev, Pernod Ricard: les stratégies des alcooliers pour nous faire boire (Youtube)
Placering i Bryssel – mitt i händelsernas centrum
Du arbetar under handledning av den politiske sekreteraren på Brysselkontoret samt nära andra europeiska civilsamhällesorganisationer som är aktiva i folkhälsofrågor. Brysselkontoret har också ett nära utbyte med kansliet på Stora Essingen i Stockholm och i tjänsten ingår därför arbetsuppgifter kopplade till det nationella påverkansarbetet. Arbetsuppgifterna är varierande och idéburna, vilket kräver en hög grad av egen initiativförmåga. Arbetet utgår från kontoret, vilket också innebär att du exempelvis kan få ta emot besöksgrupper eller organisera seminarium.
Vi söker dig med ett intresse för policy, politik och påverkan
Vi söker en person med ett brinnande intresse för politik och policy och en god grundläggande förståelse för EU. Som person ska du vara socialt utåtriktad och kunna ge ett gott intryck av nykterhetsrörelsen. Du har en god analytisk förmåga och kan hantera flera olika arbetsuppgifter samtidigt. Vidare har du goda språkkunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift. Du förutsätts dela nykterhetsrörelsens värderingar och senast vid anställningens start förväntas du vara medlem i något av IOGT-NTO-rörelsens förbund. Medlemmar avstår från att använda alkoholdrycker med högre alkoholhalt än 2,25 %.
Det är meriterande om du har relevant utbildning på universitetsnivå inom Europafrågor, statsvetenskap, samhällsvetenskap, juridik eller ekonomi. Annan erfarenhet inom dessa områden är också meriterande liksom engagemang i något av IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund eller annan ideell organisation.
Kunskaper i franska eller nederländska kan underlätta din vistelse i Bryssel men är inget krav för arbetet. För att kunna söka tjänsten måste du vara över 18 år.
Vi ger dig goda förutsättningar
Arbetet sker med handledning och på heltid under 11 månader med start enligt överenskommelse i september 2024 och placering i Bryssel.
Tjänsten motsvarar en så kallad traineetjänst. IOGT-NTO avsätter handledarresurser under den aktuella perioden för att möjliggöra att du ska kunna delta och utvecklas i påverkansarbetet.
Ersättning om 11 350 kr/månad utgår för att täcka levnadskostnader. Till detta följer kollektivavtalsenliga förmåner såsom 5 veckors semester och friskvårdsbidrag. Som assistent får du även en hyresersättning på upp till 600 euro/månad men förväntas hitta eget boende. Bryssels bostadsmarknad är god och IOGT-NTO kan ge stöd i bostadssökandet. I tjänsten ingår även två betalda resor till och från Sverige, resor lokalt i Bryssel samt språkkurs.
Välkommen med din ansökan!
Du är välkommen att skicka in din ansökan till mailen [email protected] innehållande CV (max två sidor) och personligt brev (max 1 sida) senast den 22 maj 2024.
I det personliga brevet ska du beskriva varför tjänsten intresserar dig och varför just du passar för den.
Intervjuer genomförs under vecka 22. Dessa kommer i första hand att ske digitalt.
Vid frågor är du välkommen att kontakta handledaren och politiske sekreteraren Rebecka Öberg, [email protected] , +46 76 023 79 00.
Facklig kontaktperson (Unionen) är Anna Classon, [email protected]