Nu när nyårshelgen närmar sig och många passar på att reflektera och landa lite under julledigheten så tänkte vi att det är ett bra tillfälle att lyfta några av de saker som hänt inom och utanför organisationen under året som gått.

IOGT-NTO-medlem blir årets miljöhjälte

I början av året kom nyheten att IOGT-NTO-medlemmen Lasse Wennman från Gävle fått pris som Årets miljöhjälte. Utmärkelsen är en del av Tv4s koncept Svenska Hjältar och Lasse fick priset för sitt arbete med Matakuten. Organisationen startade för fem år sedan och samlar in mat som butiker tänkt slänga för att sedan skänka det till behövande.

Glasklart fokus på insamling

Direkt i anslutning till Folknykterhetens vecka lanserades IOGT-NTO-rörelsens nya insamlingskampanj Glasklar. I ett första steg samlades berättelser från personer över hela landet in. Via de berättelserna lyfts personerna som upplevt alkoholens baksidor och på sidan finns även möjlighet att ge en gåva till IOGT-NTO-rörelsens verksamhet.

Den omöjliga drömmen om gårdsförsäljning

I flera år har frågan om gårdsförsäljning av alkoholdrycker återkommande poppat upp i samhällsdebatten, så även i år. Trots flera utredningar och expertutlåtanden att det inte är möjligt att införa gårdsförsäljning utan att också släppa in utländska aktörer eller större producenter på samma villkor så fortsätter debatten. I maj satte IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero återigen ner foten i en replik i Sydsvenskan.

Allt fler vill ha alkoholfritt!

Tidigt under hösten presenterade Svensk dagligvaruhandel nya siffror som visade att försäljningen av alkoholfri öl ökat med 30 procent under sommaren. Det går hand i hand med de ständigt ökande försäljningssiffrorna för alkoholfritt på Systembolaget. För att lyfta en del av det utbudet gjorde vi en egen provning av alkoholfritt bubbel som säkert kan hjälpa till att välja något gott till nyårsfirandet.

En mångårig kamp mot alkoholreklam i TV närmar sig sitt slut

2011 anmälde IOGT-NTO flera tv-kanaler till Myndigheten för radio och tv samt Konsumentverket för att de sänder alkoholreklam i svenska tv-kanaler trots att det är förbjudet. Anledningen är att de sänder från Storbritannien, men genom ett EU-direktiv öppnades en möjlighet för att svenska lagar ska gälla. Ärendet kommer avgöras av EU-kommissionen efter årsskiftet. I bästa fall blir det ett 2018 utan tv-sänd alkoholreklam!

Ny rapport om alkohol och våld

Varje år ges en forskarrapport ut av IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet och forskningscentret CERA vid Göteborgs universitet. Årets rapport hade temat alkohol och våld och det temat kommer även färga en stor del av verksamheten 2018.

En Vit jul och ett vitt tips

Vit jul ångar på även i år, starkare än någonsin. Årets kampanjvideo som släpptes på Facebook har setts av över 2,1 miljoner människor! Har du inte sett den än kan du se den på Vit juls Facebooksida eller hemsida vitjul.se. Medan du tittar på den kan du även värma dig själv och dina nära och kära med lite hemlagad äppelglögg! Receptet hittar du här.