Håller du med?

Den frågan är parollen för IOGT-NTO:s stora valårskampanj 2022! Folknykterhetens vecka var startskottet för kampanjen där vi med gemensamma krafter opinionsbildar och skapar uppmärksamhet kring tre viktiga frågor. Ditt och din förenings engagemang är viktigt ända fram till valdagen – nu kör vi!

Tre valfrågor som (troligtvis) alla kan skriva under

Under hela valårskampanjen – från Folknykterhetens vecka och ända fram till valdagen – ordnas det aktiviteter och festligheter runt om i hela IOGT-NTO-landet, med syfte att samla en bred allmänhet kring dessa tre ”valfrågor”.

Barn har rätt till en uppväxt fri från missbruk

Alla som lider av beroende ska få hjälp

Unga ska ha rätt att slippa “alkoholtjat” från alkoholföretag

Ladda ner faktablad om frågorna här!

Under sensommaren och hösten, när det svenska riksdagsvalet börjar närma sig, gör vi om påståendena till frågor och ställer dem direkt till politiker!

Hur ska barn få en uppväxt fri från missbruk?

Hur ska alla som lider av beroende få hjälp?

Hur ska unga slippa “alkoholtjat” från alkoholföretag?

Hur ska kampanjen genomföras lokalt?

Arrangera en aktivitet som lockar folk

Det kan vara på en solig innergård mitt i ett bostadsområde, i föreningslokalen eller på gator och torg. Med en lättsam och trevlig inramning blir det lättare att få folk att uttrycka sitt stöd för våra tre frågor. Ladda gärna ner och skriv ut faktablad i förväg!

Ladda ner faktablad

Samla underskrifter – precis hur ni vill!

Presentera de tre kampanjfrågorna på ett tydligt sätt och ställ frågan ”Håller du med?”. Låt alla som håller med manifestera sin underskrift på ett kul och kreativt sätt; det kan vara som en färgglad signatur på en tavla, lägga en pingisboll i ett glasrör, sticka en morot i odlingslåda, ett handavtryck på ett uppspänt lakan… Bara fantasin sätter gränser!

Dokumentera ”underskrifterna”

Var beredd med mobilkameran och dokumentera hela samlingen av svar – alla signaturer, morötter, pingisbollar, handavtryck och annat – och skicka in dem till förbundskansliet.
Skicka in din bild

Förbundskansliet sammanställer alla inkomna bilder och sprider i förbundets sociala medier.

”Hur kommer jag och min förening igång?”

Underbart att du är pepp – detta kommer bli en såväl rolig som politiskt viktig kampanj! Ta kontakt med verksamhetsutvecklare eller teamchef i ditt distrikt för att komma igång.

HITTA KONTAKTUPPGIFTER

Ladda ner fullmatade faktablad här!

Faktabladen kan dels användas som ett enklare utbildningsunderlag för att du och dina föreningskamrater ska känna er tryggare med att prata om de olika punkterna, och dels skrivas ut för att ni ska ha något att lämna i handen på alla de nyfikna människor som deltar i er aktivitet eller som ni möter i samtal.

På varje faktablad finns en QR-kod som leder till den officiella valkampanjsidan här på iogt.se, där läsaren även får chansen att skriva upp sig på en mejllista för att hålla sig uppdaterad kring hur IOGT-NTO jobbar vidare med frågorna (och inte minst: vad politikerna svarar på frågorna!).

Ladda ner blad om barnperspektivfrågan här
…och ladda ner bladet anpassat för A4-skrivare här!
Ladda ner blad om beroendefrågan här
…och ladda ner bladet anpassat för A4-skrivare här!
Ladda ner blad om alkoholindustrin här
…och ladda ner bladet anpassat för A4-skrivare här!