Motion nr Xo
Vårda det kulturhistoriska arvet
IOGT-NTO-rörelsens roll som kulturbärare är oomtvistad. En av de viktigaste faktorerna för att organisationen skulle få sin snabba tillväxt i begynnelsen var insikten om vikten av möteslokaler. Redan två år efter IOGT:s början färdigställdes det första Ordenshuset i Arboga 1881. Rörelsens pionjärer lade grunden till dagens moderna folkrörelse och demokrati, folkbildning och kultur var en del av det dagliga arbetet. Inom Ordenshusets fyra väggar frodades kulturlivet och demokratiskolningen parallellt med det politiska arbetet. Med mäns och kvinnors lika rättigheter och skyldigheter blev rörelsen en föregångare i utvecklingen. ”Då sattes tak på demokratin”.
I det internationella utvecklingssamarbetet är byggande/anskaffning av samlingslokaler och bibliotek en av de första åtgärderna för att kunna bygga organisationer och byutvecklingsgemenskap.
Kulturhistoria på Skansen
Sedan 1996 finns det ett Ordenshus på Skansen.
Under lång tid hade IOGT-NTO på flera kongresser diskuterat möjligheterna för att ett Ordenshus skulle få en plats på Skansen, men först 1991 uppdrog kongressen åt FS att undersöka möjligheterna för att detta skulle bli verklighet. Kongressen menade att ett Ordenshus på Skansen var och skulle förbli en riksangelägenhet för IOGT-NTO. Efter uppvaktning av Skansens ledning var båda parter överens om att söka ett lämpligt hus.
Båda parter lade ner ett omfattande arbete för att hitta ett lämpligt hus och i december 1993 besöktes Raklösen, Ullfors och man kom överens om att Brofästets lokal skulle bli ett välkommet nytillskott på Skansen.
Sedan tidigare fanns ett Missionshus och ett Folkets Hus, så att den tredje stora folkrörelsen också skulle finnas representerad var ett viktigt argument i sammanhanget.
IOGT-NTO ställde också 1 000 000 kr till förfogande för att möjliggöra en flytt av Ordenshuset i Ullfors till Skansen.
Hur blev det?
Arbetet med flytten påbörjades under 1994 med utbildning av hantverkare och nedmonteringen startades med minutiös noggrannhet. 1996 fanns huset färdigställt på plats som granne till Lill-Skansen och Breidablick.
I samband med flytten tecknades ett samarbetsavtal mellan IOGT-NTO och Stiftelsen Skansen. Avtalet innehöll två viktiga principer:
IOGT-NTO har rätt att nyttja lokalen och den ska även fortsättningsvis vara alkoholfri.
Medlemmar från IOGT-NTO har tjänstgjort som museipedagoger i Ordenshuset under ca 600 timmar/år, främst under sommarmånaderna. Antalet besökare uppgår till flera tusen per år. (Under åtta år uppgår besöksantalet till närmare 98 000 personer, 2019 – ca 13 000)
Folknykterhetens Dag har sedan flytten med bred tillslutning firats i huset.
En Internetförening startades för medlemskap i nationellt perspektiv.
Unik möjlighet
Av de tre folkrörelsehusen på Skansen är det endast Ordenshuset som har regelbundet öppet under sommarmånaderna. Detta är möjligt tack vare att intresserade och engagerade medlemmar tjänstgör som museipedagoger under ett antal dagar var. Genom sin djupa kunskap om IOGT-NTO, historiskt och aktuellt, erbjuder Ordenshusets museipedagoger besökarna en unik möjlighet till förkovring om det svenska samhället i allmänhet och nykterhetsrörelsen i synnerhet. Museipedagogernas starka förankring i nykterhetsrörelsen är unik för husbeståndet på Skansen.
Avtalet och museipedagogverksamheten erbjuder en helt oöverträffad kontaktyta mot allmänheten. Inhemska besökare och stora skaror av turister ger en unik möjlighet att förmedla kunskap om nykterhetsrörelsens historia och verksamhet genom att berätta om Logen Brofästet, dess hus och aktiviteter. Det ger också dagliga möjligheter att beskriva svensk alkoholpolitik och att intressera besökare för medlemskap. Demokratins framväxt blir också ett naturligt samtalsämne.
Särskild verksamhet för barn har också utvecklats under åren.
Varför en motion?
Det engagemang som fanns i rörelsen in på 90-talet har under de senaste 20–30 åren förflackats och intresset för vår historia har hamnat helt i bakgrunden.
I början av 2020 drabbades vi av en världsomspännande pandemi och verksamheten på Skansen fick läggas i karantän.
Under året sade IOGT-NTO upp det gällande avtalet med Skansen och därmed äventyras/försvinner rörelsens möjligheter att disponera Ordenshuset på Skansen och den unika kontaktyta museipedagogverksameten innebär. Om inget nytt avtal ingås bedömer vi att allt nedlagt arbete kastats bort i en missriktad iver att spara pengar. Totala kostnaderna för verksamheten uppgår idag till max 250 000, varav en del bekostas av Stiftelsen Skansen. Vissa saker måste få kosta och mot bakgrund av den omfattande budget som förbundet i övrigt har är de medel som behövs för att bedriva verksamheten på Skansen en väl investerad slant i en aktivitet som kan bli en progressiv kraft i framtiden. Om bara förbundsstyrelsen tar sig tid att diskutera frågan.
Vi menar att uppsägningen av avtalet, ett beslut som fattats i kortsiktigt perspektiv, ger oöverskådliga långsiktiga konsekvenser. Med alla de utmaningar som finns i dagens verksamhet är det lätt att lägga perifera aktiviteter åt sidan och fokusera på att lösa aktuella utmaningar. Vi tror inte att engagemanget och intresset för vår historia saknas hos förbundsstyrelsen, det gäller bara att med historiens hjälp kunna se och utforma en strategi för hur Ordenshuset på Skansen kan bli en värdefull pusselbit i det framtida organisationsbygget.
Vi menar att uppsägningen av avtalet ingår i en avsiktlig strategi att ”outsourca” alla funktioner och verksamheter som inte bedöms tillräckligt intressanta för den nationella nivån. Vi anser att detta är ett systematiskt feltänk.
Själva avtalet och det övergripande ansvaret för museipedagogverksamheten i Ordenshuset är otvetydigt en riksangelägenhet, så som det bedömdes den gången det begav sig 1991. Stiftelsen Skansens ledning betonar också hur mycket den uppskattar engagemanget och arbetet som genom åren tillfört ett mervärde för både besökare och Skansen som helhet.
De verksamheter, typ Folknykterhetens Dag mm, som kan arrangeras i Ordenshuset är möjliga/lämpliga att delegera till distriktsorganisationen eller en lokalförening som är villig att ta på sig att arrangera. Det lokala engagemanget för dessa arrangemang finns i undertecknad förening och inte minst genom bildandet av Nykterhetshistoriska Sällskapet har ännu en dimension kunnat föras in bilden.
En annan viktig faktor att ta hänsyn till är den stolthet som våra medlemmar känner vid ett besök på Skansen. Vi tror att kongressens ombud förstår värdet av historien och instämmer i vår oro över den utveckling som beskrivs i texten ovan.
Kongressen föreslås besluta
att fastställa att Ordenshuset på Skansen och verksamheten där är en riksangelägenhet,
att uppdra åt förbundsstyrelsen att teckna ett nytt samarbetsavtal med Skansen giltigt fr o m 2022-01-01,
att uppdra åt förbundsstyrelsen att säkerställa verksamheten på Skansen genom avsättning av ekonomiska medel för museipedagogverksamhet samt
att uppdra åt förbundsstyrelsen att initiera ett idéseminarium med involverade intressenter för att utforska hur verksamheten på Skansen kan utvecklas ytterligare för att förstärka allmänhetens perception av den moderna nykterhetsrörelsen och bidra till medlemstillväxt.
IOGT-NTO-föreningen 14 Juni
Vi står bakom motionen:
Peter Axelsson, Sven-Olov Carlsson, Anna Carlstedt, Mai Eriksson, Torsten Friberg, Jan Linde, Kjell-Ove Oscarsson, Maria Skans, Nykterhetshistoriska Sällskapet, Karin Hagman, Britt-Marie Börjesgård, Magnus Andersson, Ingrid Nilsson, Anna-Maria Winnfors, Museipedagoger i Ordenshuset, Mikaela Bexar, Tess Emma Dansare, Sara Hagelin, Bo Högstedt, Gabriella Landrö, Oscar Lysén, Marja Weck Lönn, Gunborg Mellegård, Lotta Nordh, Margarita Lopez Romero, Ylva Sandin, Ingrid Sjölin, Ellen Sjömålen
IOGT-NTO-föreningen Brofästet på Skansen
gm Ingemar Nilsson
Angående motionen till IOGT-NTO:s kongress 2021 från IOGT-NTO 14 Juni om Brofästet på Skansen
Styrelsen för IOGT-NTO Öst beslutade vid sitt sammanträde den 15 april att tillstyrka bifall till motionen från IOGT-NTO 14 Juni m.fl. om Brofästet på Skansen. Det finns en del arrangemang/hus/företeelser som har ett riksintresse, som t.ex. Brofästet på Skansen. Ansvaret för att bevaka och utveckla IOGT-NTO:s intressen och möjligheter av sådana företeelser bör då åvila förbundsstyrelsen.
För styrelsen för IOGT-NTO Öst
Anders A. Aronsson
Distriktsordförande